6 november 2020
Polarbröd har funnits sedan i början av 1970-talet och var Sveriges tredje största brödproducent. I alla fall såg det så ut fram tills augusti i år, då branden totalförstörde bageriet i Älvsbyn. Sedan dess har företaget inte kunnat förse butikerna med sitt signaturbröd Polarkakan. Nu har de tagit fram en lösning – kunderna kan baka Polarkaka själva. I butikens brödhyllor finns det populära brödet numera som brödmix.
– Det känns helt fantastiskt att vi så snabbt fått fram en möjlighet för våra fina kunder att få kunna njuta av Polarkakan tills vi själva är tillbaka och kan börja baka den som vanligt. Vi har bakat med brödmixen hemma med familjen och det var väldigt fint att känna smaken av Polarkaka igen, säger Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd.
Hållbarhet och miljö har under lång tid varit en central del av verksamheten. Mixen är därför framtagen i samarbete med företagets mjölleverantör Berte Quarn i Halland. Vetemjölet som används odlas på Berte Gård i Slöinge, som 2019 påbörjade sin resa mot att bli en fossilfri mångfallsgård.
Att baka Polarkaka är enkelt. Förutom den färdiga mixen behövs bara jäst, vatten och rapsolja. Ursprungligen bakade man de norrländska bröden i heta vedeldade ugnar. I modern industriframställning används i stället mycket heta ugnar, vilket är svårt att uppnå i hemmen. För att bäst efterlikna förlagan rekommenderar därför Polarbröd hemmabagarna att använda sig av bakstål eller en pizzasten.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling
Svenskt godis gör succé – nu ökar investeringarna
Efterfrågan på svenskt godis utomlands ökar. Nu investerar Orkla Confectionery & Snacks 20 miljoner kronor för att öka kapaciteten i Bubs godisfabrik i Jönköping.
2 maj
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.