De vinner Ica Entreprenörspris: ”Nu vågar vi äntligen köpa en ny maskin”

Emma och Sebastian Gröndal som driver glassfabriken Tegelbrukets Hantverksmejeri i Boden är vinnare av Icas pris Årets lokala hjälte.
– Nu kan vi äntligen investera i en maskin som underlättar vårt arbete, säger de.

När pandemin satte stopp för Emma och Sebastian Gröndals matbaserade eventverksamhet bestämde sig paret för att i stället försöka göra någonting med den glassmaskin som de redan köpt in.

Med mjölk från en bonde i närheten, bär från Mockträsk och ett brinnande intresse för mathantverk började de sälja glass i bägare direkt till privatpersoner. Snart ringlade sig långa köer bland kunder som ville prova deras hantverksglass.

Sedan våren 2021 huserar Tegelbrukets Hantverksmejeri i sin egen fabrik och produkterna finns hos återförsäljare runt om i Norrbotten. Och nu vinner paret bakom den frysta succén Icas entreprenörspris som Årets lokala hjälte.

– Vi har lagt ner så mycket tid på att komma dit vi vill, och bara att bli uppmärksammad genom en nominering är en vinst i sig. Att sen gå hela vägen och kamma hem priset. Jag är helt mållös – och otroligt tacksam, säger Sebastian Gröndal.

Vinstsumman på 100 000 kronor kommer väl till pass:

– I dag står vi i fabriken och packar varje enskild bägare för hand. Den här vinsten gör att vi kan köpa en maskin som underlättar arbetet lite.

Det är femte året i rad som Icas entreprenörspris delas ut. Det går till personer ”som verkar i Ica-handlarnas anda och som påverkar sitt närområde till det bättre”.

Totalt kom ungefär 200 nomineringar från hela Sverige in.

I kategorin Årets lokala hjälte junior var det Azad Ali med sitt möbel- och designföretag AXD Sweden i Nybro som vann.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor

Branschexperten om matpriserna: ”Fortsätter att öka året ut”

Prismedvetenheten har slagit rot i hela livsmedelskedjan och många producenterna blir nu kompenserade för åtminstone delar av sina ökade kostnader.
– Men det är ingen som är glad över den här situationen, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem