Efter kycklingskandalen: Branschen kräver omedelbara åtgärder

Uppdrag Gransknings avslöjande om missförhållanden hos avelsjätten Aviagen Swechick har skakat om kycklingbranschen. Nu utökar Svensk Fågel sitt omfattande kvalitets- och kontrollprogram att även omfatta avelsdjuren.

I förra veckan publicerade SVT flera nyheter om missförhållanden i djurhållningen hos det svenska avelsföretaget Aviagen, som står för 99 procent av avelsdjuren inom svensk kycklingindustri.
Bland avslöjandena visar man bland annat på att företaget använt otillåtna avlivningsmetoder. På filmer inifrån anläggningen i Skåne visades sargade hönor med fjäderlösa partier, hönor som pressas hårt med strikta foderrestriktioner och äter varandra levande.
Direkt efter avslöjandena fick den svenska vd:n Thomas Carlson lämna sin tjänst – efter 28 år på posten.
Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, har reagerat med bestörtning på det som framkommit i Uppdrag Granskning.
– Jag vill understryka att det här handlar om ett företag som arbetar med och utvecklar avelsdjur inte kycklingar. Med det sagt är det oavsett oacceptabelt att djur på något sätt utsätts för brister i daglig skötsel eller skadas under uppfödning. Det vi såg i Uppdrag Gransknings program från den aktuella anläggningen ska inte förekomma och från Svensk Fågels sida, tillsammans med våra medlemsföretag, har vi krävt omgående åtgärder, säger hon och menar att en god djurvälfärd är grunden i den svenska modellen.

Hur stort slag är detta för kycklingbranschen och hur påverkas förtroendet?
– Oavsett vilket djurslag det handlar om så är det aldrig bra när det förekommer ett djurskyddsproblem på en anläggning, något som så klart påverkar hela den svenska livsmedelsproduktionen.
Samtidigt, säger Maria Donis, ska man vara medveten om att de svenska djurskyddskraven är höga och myndighetskontrollen generellt sett är bra.
– Att göra det enkelt för sig och övergå till lågprisimporten skulle ge mycket märkliga signaler och dessutom har de flesta kycklingar samma ursprung som de svenska. Dessa avelsdjur exporteras till stora delar av Europa.
Svensk Fågel har under året genomfört studieresor för sina medlemmars kunder, forskare och myndigheter och haft kontinuerliga diskussioner för att informera och redovisa vad som görs både när det gäller djurvälfärd, djurhälsa och livsmedelssäkerhet när det gäller svensk kycklinguppfödning.
– Det är mycket information och detaljer som går att ta del av i vår nya Matfågelrapport, som enkelt sammanställer resultaten i de officiella programmen. Det är ett långsiktigt arbete våra bönder jobbar med, som ger en robust grund att stå på och som jag hoppas också ska visa att den svenska modellen fortfarande håller och utvecklas, baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte genom enkla populistiska åtgärder som är framdrivet av djurrättsaktivister som har en tydlig agenda om ett veganskt samhälle, säger Maria Donis.
Svensk Fågel har sedan länge ett omfattande kvalitets- och kontrollprogram för kycklingar. Detta utökas nu och kommer även att omfatta avelsdjuren.
– Det nya programmet kommer att övervakas av Svensk Fågel och kontrolleras av ett svenskt externt ackrediterat kontrollorgan. Det kommer att påverka stora delar av den exporten som går från Sverige till många länder i Europa.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.