Frukostprojekt kickar igång höstterminen: ”En formidabel succé”

I Köping har skolstarten blivit en god matstart.
– All forskning tyder på att maten är viktig för prestation och välmående och vi vill ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt, säger kostchefen Patric Gill.

På Malmaskolan i Köping erbjuds alla elever ett gott sätt att börja morgonen från och med den här terminen. Varje dag serveras ett enklare morgonmål i matsalen mellan halv åtta och åtta, innan första lektionen börjar.

Initiativet kommer från Patric Gill, kostchef i Köping.

– All forskning tyder på att maten är viktig för prestation och välmående och vi vill ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt, säger han och förklarar att oavsett om man äter frukost hemma eller hoppar över den så blir det en lång förmiddag innan lunchen serveras.

Malmaskolans rektor är nöjd med satsningen:

– Vi var snabba med att tacka ja till att bli ”försöksskola” eftersom vi redan jobbar med olika aspekter av elevers hälsa. Och det har verkligen blivit en formidabel succé. Första dagen var det 20 elever som kom och åt, andra dagen 30 och nu på morgonen var det 50, säger han.

Frukost i skolan är inget nytt påfund. Arla var exempelvis tidiga på bollen och har bedrivit olik frukostprojekt i samarbete med skolor i socialt utsatta områden med gott resultat.

Problemet, enligt Patric Gill, är att man ofta fastnar i pengafrågan och att saker och ting blir krångliga att genomföra.

– Därför testar vi en enklare variant, som en macka, en frukt eller en hälsoshot – men ingen stor frukostbuffé.

Hur löser ni den extra kostnaden?

– Vi försöker få till detta i vår egen befintliga budget genom att trixa och trolla lite. Om det faller väl ut och vi vill skala upp det till fler skolor, ja då kanske vi behöver mer pengar, säger Patric Gill och fortsätter:

– Generellt sett så tycker jag att vi talar alldeles för mycket pengar och för lite värde. Mat och måltider påverkar både den fysiska och psykiska hälsan och därför måste man ha ett mer långsiktigt perspektiv.

Frukostprojektet ska köras fram till jul och sedan utvärderas.

– Vi märker redan att det fått en större effekt än vi vågat hoppas på. Eleverna kommer inte bara för att äta utan sitter kvar och umgås och får på så sätt en schysst start på dagen på fler än ett sätt, säger Patric Gill.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Trend

Bönan och biffen i fokus i framtidsrapport: ”Det behövs visioner”

Det går att skapa ett cirkulärt och modernt nettonoll-samhälle, men vägen dit måste förändras. Det slås fast i en färsk rapport som ska överlämnas till regeringen – och där framtidens mat är en av flera visioner som presenteras.