Här delas guldkossor ut till branschens hjältar

Inspiration, smak och hållbar matglädje präglade utdelningen av Arla Guldko 2023.
– Årets finalister visar hur viktigt det är att samverka med andra för att tillsammans skapa såväl matglädje som arbetsglädje, säger Erica Elfving, projektledare för tävlingen.

Arla Guldko startade för 21 år sedan som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.
– Varje år gläds och imponeras vi över finalisternas yrkesskicklighet, engagemang och drivkraft, säger Erica Elfving, projektledare för Arla Guldko.
Vinnare av Bästa Matglädjeförskola blev Blanka förskola i Vadstena, som lär sina unga gäster att ta hand om mat som annars skulle ha blivit svinn genom att skapa helt nya matupplevelser.
Bästa Matglädjeskola blev Stora Hammars skola i Höllviken, som med passion för matens väg från jord till bord till mage integrerar naturligt lärande i måltiden.
Årets Frukostlyft gick till Sjödalsgymnasiet i Huddinge och Bästa Seniormatglädje gick till Kinnevaldsgården i Växjö.
I år delades även Årets Guldstjärna ut, en utmärkelse som gick till Trelleborgs kommuns foodtruck för arbetet med att utveckla det offentliga köket.
Så här löd juryns motivering:
”I dagens samhälle är matbranschen en given plats för kreativitet. Inte bara kring själva maten och råvarorna utan också hur måltiden presenteras. Med tydligt fokus på gästens upplevelse och en öppenhet för nya möjligheter visar vinnaren av Årets Guldstjärna 2023 hur skolmaten gått från att vara bespisning till en sann matupplevelse. En matupplevelse i ständig utveckling som bryter mönster och öppnar upp en ny matvärld inom offentliga måltider.”
Samtliga vinnare får, utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett diplom samt ett utbildningsstipendium.

 

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser och Restaurang

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.