Klimatvänligt kött direkt från labbet

Är framtidens kött laboratorieodlat? Pauligs inkubator PINC investerar nu i det schweiziska startup-företaget Mirai Foods som framställer kött av förädlade celler i laboratoriemiljö. På bara sex månader har de utvecklat en första prototyp och tar nu in kapital för att förbereda kommersialiseringen av sin produkt.

Många väljer vegetarisk kost av klimatskäl eller för att de värnar om djuren. Men det finns andra alternativ än att välja växtbaserade livsmedel. Det schweiziska startup-företaget Mirai Foods förädlar djurceller för att odla riktigt kött i laboratoriemiljö.

Som ett led i sin ambition att driva utvecklingen mot en ny, mer hållbar matkultur investerar livsmedelsföretaget Pauligs inkubator PINC i det schweiziska utvecklingsföretaget. De har tagit in 2 miljoner euro som ska gå till kommersialiseringen av sitt laboratorieodlade kött.

– Mirai är andra generationens aktör inom detta område och har varit extremt snabba, säger Marika King, chef för PINC. Det tog dem bara sex månader att utveckla den första prototypen och vi är glada över att få vara med på det här teamets spännande resa. Mirai är en bra matchning för både PINC och Paulig, då vi aktivt vill stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel.

Företaget är en av få globalt verksamma aktörer som inte manipulerar cellerna genetiskt eller kemiskt. En annan av fördelarna med laboratorieodlat kött är kontrollen över sammansättningen av fettsyror och fettnivåer samt elimineringen av antibiotikaanvändning. Företaget satsar i första hand på Wagyu-nötkött.

– Det handlar inte om att välja antingen växtbaserade livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjlighet för konsumenter, låt oss se till att de får den, säger Marika King, chef för PINC.

 

Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur. Företaget erbjuder kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green och Poco Loco. PINC är Pauligs riskkapitalgren för tidiga investeringar i startup-företag inom och runt framtidens mat.

Mirai Foods startade i slutet av 2019 i Zürich, Schweiz. Ett team på sju personer arbetar med att förverkliga visionen om att producera odlat kött. Företaget utvecklar just nu sina första kommersiella produkter. Mirai Foods förlitar sig inte på genetisk eller kemisk manipulation av celler.

 

 

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Värdekedjan

SLU startar kurs i digitaliserad animalieproduktion

Nu satsar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på en kurs i digitalisering av animalieproduktion för att bidra till framtida konkurrenskraftig animalieproduktion. Kursen är på en avancerad nivå och riktar sig till såväl studenter som yrkesverksamma.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem