Kött- och charkjätten vinstvarnar – vd lämnar på studs

HK Scans sänker sin finansiella prognos för helåret på grund av den osäkra energimarknaden. Samtidigt meddelar koncernen att vd Tero Hemmilä avgår och lämnar företaget med omedelbar verkan.

HK Scan förväntar sig ett fortsatt positivt resultat för 2022. Men på grund av den förändrade situationen på energimarknaden kommer det att bli en mindre vinst än tidigare förväntat. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Det innebär även att Tero Hemmilä avgår som vd, en post han har haft sedan 2019, och lämnar företaget med omedelbar verkan.

Arbetet med att hitta en ny vd har inletts. Tills vidare kommer Juha Ruohola att verka som tillförordnad vd, som ingår i bolagets ledningsgrupp.

– Å hela styrelsens och bolagets vägnar vill jag tacka Tero för hans värdefulla insats och arbete i HK Scans vändning. Förvandlingen till ett mångsidigt livsmedelsföretag i linje med vår strategi fortsätter. Just nu behövs akuta åtgärder för att förbättra lönsamheten i kärnverksamheten och för att stärka balansräkningen i en snabbt föränderlig verksamhetsmiljö, säger Reijo Kiskola, styrelseordförande i HK Scan, i en kommentar.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Investerar för minskade klimatutsläpp: ”Skapar mervärden för hela matkedjan”

Tre av Sveriges största lantbrukskooperativ saminvesterar i en digital plattform för att minska klimatpåverkan i den egna värdekedjan. Satsningen innebär även att kunderna inom livsmedelsindustrin kan få full kännedom om sina utsläpp utefter hela värdekedjan i stället för att utgå från schablonvärden.