Nu blir det tillåtet att sälja insekter som livsmedel

Livsmedel som innehåller insekter och som redan är tillåtna i vissa andra EU-länder får nu även säljas i Sverige.
– Men det är viktigt att företagen tar ansvar, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Enligt gällande EU-lagstiftning definieras insekter som ett så kallat nytt livsmedel. Sådana livsmedel får inte säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet i fråga inte medför någon hälsorisk för konsumenter.

De flesta EU-länder, däribland Sverige, har tolkat detta som att alla former av insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs, medan länder som Finland, Danmark och Holland tolkat det annorlunda och tillåtit försäljning av hela insekter.

Men nu har EU-domstolen alltså kommit fram till att hela insekter inte berörs av den gamla lagstiftningen, vilket innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder. Ett besked som välkomnas av branschorganisationen Livsmedelsföretagen:

– Det är oerhört viktigt att varken lagstiftning eller den praktiska tillämpningen i onödan begränsar innovation och produktutveckling. Livsmedelsbranschen behöver mer forskning och innovation och därför behöver också det omfattande regelverket på livsmedelsområdet stimulera, snarare än hindra, en sådan utveckling, säger Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen.

Men från Livsmedelsverkets sidan manar man ändå till viss försiktighet:

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Hon förklarar att insekter kan, i likhet med alla animaliska livsmedel, kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen. Och som alltid är det företagens ansvar att de livsmedel de säljer är säkra och har producerats på ett hygieniskt sätt.

– Vissa insekter, framför allt mjölmask och syrsor, kan även leda till allergi och korsallergi, särskilt hos personer med skaldjursallergi. Det måste därför tydligt framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter.

Företag som vill börja producera eller sälja insekter som livsmedel ska registrera sin verksamhet hos miljö- och hälsoförvaltningen i den kommun verksamheten bedrivs i. Det finns även en branschorganisation, Insektsföretagen, som man kan vända sig till med frågor.

Förutsättningarna för att livsmedlet ska få säljas är att det har varit tillåtet att sälja i något EU-land före 1 januari 2018 och att ett företag i något EU-land skickat in en ansökan om godkännande av livsmedlet till EU-kommissionen.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.