Nu förstärker regeringen svensk livsmedelsproduktion

Regeringen har fattat besluta om åtgärder som ska bidra till livsmedelsstrategins målsättning om ökad och hållbar produktion av livsmedel som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Jordbruksverket får i uppdrag att utvidga den pågående utlysningen i vildsvinspaketet till att även omfatta den privata sektorn. Även dagens fiskberedning ska analyseras. 
Det så kallade ”vildsvinspaketet”, som är en del av den nationella livsmedelsstrategins andra handlingsplan, utvidgas till at även öka mängden vildsvinskött den privata sektorn, utöver den offentliga.
– Intresset för kött från vildsvin ökar. Jordbruksverkets uppdrag ska främja en ökad konsumtion inom den privata sektorn, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.
Uppdraget om fiskberedning handlar om att Jordbruksverket tillsammans med berörda fiskerinäringar ska analysera och sammanställa dagens fiskberedning i syfte att öka kunskapen av helhetsperspektivet kring fisket, vattenbruket, beredningsindustrin samt samtliga förädlingssteg till marknad och konsument.
– Fiskberedningen utgör en viktig infrastruktur för fiskerinäringen, livsmedelsberedskapen och utvecklingen av en växande blå bioekonomi, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.
Regeringen skjuter till 1 miljon kronor till Jordbruksverket för mer resurser till handläggning av livsmedelsexportärenden som innebär att nya marknader för livsmedels- och jordbruksprodukter kan öppnas. Jordbruksverket har sedan tidigare i uppdrag att utveckla arbetet med exportgodkännanden för svenska livsmedel och jordbruksvaror i syfte att underlätta för ökad export.
– En ökad livsmedelsexport är en fortsatt prioriterad del av genomförandet av livsmedelsstrategin. En ökad global marknadsandel är viktigt för att på sikt öka svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg. Detta skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling och Hållbarhet och Primärproduktion och Värdekedjan

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.