Paulig investerar i hållbara grödor: “Banbrytande teknik”

Paulig investerar i Amatera, en fransk startup som kombinerar bioteknik med växtförädling av perenna grödor. Först ut är kaffe, där målet är att skapa en helt ny kaffesort, som kombinerar den rika smaken från Arabica-bönan med den tåligare Robusta-bönan som ger en bättre skörd.

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det franska startup-bolaget Amatera, som skapat en innovativ bioteknikplattform för växtförädling av perenna grödor. Traditionella förädlingstekniker tar väldigt lång tid, ofta upp till 20 år. Amatera påskyndar den traditionella förädlingen genom att arbeta på cellnivå, vilket accelererar växternas naturliga utveckling, deras urval och hybridisering – utan att använda GMO.
Första grödan ut är kaffe, där målet är att skapa en ny kaffesort som kombinerar den rika smaken från Arabica-bönan med den tåligare Robusta-bönan som ger en bättre skörd. Den nya bönan går under namnet “Robustica”.
– Som investerare gillar vi den stora potentialen och mångsidigheten i Amateras plattform eftersom den kan användas till många grödor. Men traditionellt sett har det inte gjorts lika mycket forskning och innovation kring kaffe globalt jämfört med andra grödor, säger Marika King, chef för PINC.
Tekniken i sig är inte ny, men att tillämpa den på perenna grödor som kaffe är nytt, eftersom de är mer komplicerade och kräver flera genombrott inom cellbiologi.
– Vår teknologi är banbrytande och öppnar upp för möjligheten att även tillämpa teknologin på flera andra grödor, såsom kakao, bananer och druvor eller till och med läkemedelsväxter, säger Lucie Kriegshasuer, medgrundare och teknisk direktör för Amatera.
Förutom “Robustica” arbetar teamet med en naturligt koffeinfri Arabica-böna för att möta den växande efterfrågan från konsumenter som föredrar koffeinfritt kaffe.
– Vår plan är att lansera de nya kaffebönorna till marknaden inom tre till fem år. Med den här investeringsrundan har vi både kapital och en grupp investerare som kan bidra till vår resa, säger Omar Dekkiche, vd och medgrundare av Amatera.

Investeringsrundan på 1,5 miljoner euro leddes av PINC, med deltagande från Exceptional Ventures (UK), Mudcake (tidigare Trellis Road, SWE), Joyance Partners (US), AgFunder (US) och flera erfarna biotechentreprenörer, inklusive Nicolas Morin-Forest från Gourmey.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Hållbarhet och Värdekedjan

Här är första ölet som bryggs på åkerböna

Nu lanseras det första ölet i Sverige som är bryggt på åkerböna: en New England IPA med namnet ”Bean Me Up”. Bakom satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered i samarbete med Viking Malt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.