Poppels nya citybryggeri: ”Färskare öl går inte att få”

Nu har världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri slagit upp dörrarna mitt i Göteborg. Förutom ett eget bryggverk och tapptorn med självservering finns här även en restaurang, där det cirkulära tänket styr menyn.

Poppels, som grundades för tio år sedan av ett kompisgäng, är ett av Sveriges största hantverksbryggerier med bas i Jonsered.

Nu har företaget tagit ett nytt stort steg och öppnat Poppels Citybryggeri i Gullbergsvass inne i Göteborg. Det handlar om världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri.

– Ölet som serveras här är någonting du inte får tag på någon annan plats i Sverige. Efter bryggning pumpas ölet till träfaten, där de jäser och samtidigt får karaktär av eken. Därefter pumpas det vidare till serveringstankar, för att sedan hällas upp i våra fatkranar. Du får inte en färskare öl än så, säger Edwin Vallmo, huvudbryggare.

I bryggeriet finns även en restaurang med 170 sittplatser och där man arbetar med ett cirkulärt tänk. Det gröna och lokala är i fokus, liksom brödet som bakas i eget bageri med restprodukter (dravet) från öltillverkningen som bas.

Ledare för det kulinariska arbetet är Johan Björkman, som tidigare bland annat har varit kökschef på stjärnkrogen Koka.

– Jag gick i gång på idén med Poppels vision kring hållbar matlagning med lokala råvaror i större skala och att verkligen göra det på riktigt. Jag menar, det är ju då man kan skapa förändring, säger han.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Förädling

Så påverkar inflationen julbordet: ”Ett hårt slag för branschen”

Höjda räntor, stigande matpriser och kostnadsinflation sätter djupa spår i svenskarnas julfirande, enligt Livsmedelsföretagens årliga julundersökning. Två av fem svenskar säger nämligen att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr.