Storskalig satsning på frystorkat ska bära frukt

Nybildade bolaget Nordisk Bärinnovation utvecklar ny teknik för frystorkning, där norrländska råvaror ska tas tillvara på ett mer hållbart sätt. Målet är att de frystorkade bären ska nå marknaden redan nästa år.

Här i Sverige finns gott om bär med smak och näring av högsta kvalitet. Genom frystorkning skulle såväl smak som alla näringsämnen kunna bibehållas.
Problemet är att det i dag inte finns någon storskalig produktion av frystorkade bär i Sverige. I stället importeras merparten av de frystorkade bär som finns på marknaden.

Det vill Nordisk Bärinnovation ändra på – ett nybildat bolag som utvecklar teknik för frystorkning av bär för att bättre kunna ta vara på de norrländska bären.
– Vi har tagit fram ny innovation för frystorkning som är mycket mer energieffektiv än traditionella frystorkar. Den är fossilfri och drar 75 procent mindre el. Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg, säger delägaren Erik Rosenbaum.

Nu är det även klart att Polarbrödsgruppen går in och stöttar satsningen. Under de kommande sex månaderna ska en demoanläggningen för frystorkning byggas, testas och sedan utvärderas.
Målet är att de frystorkade bären därefter ska nå marknaden.
– Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige och att använda bär som resurs känns väldigt spännande, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-vd, i en kommentar.

Bildtext: Polarbröd stödjer utvecklingen av en demoanläggning som nystartade bolaget Nordisk Bärinnovation nu ska bygga.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.