Supercrêpe/Galette från Nytt & Nyttigt vann Ät!2020 Stockholm

Vinnare i Ät!Stockholm 2020 är Supercrêpe/Galette, en glutenfri mix för pannkaka, crêpe och galette gjord av hållbara råvaror som samodlats i harmoni med naturen.

Under fredagen deltog 12 nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror i den nya tävlingen Ät!Stockholm 2020. Ät!Stockholm är en ny tävling som vänder sig till dem som är förädlare, råvaruproducenter eller matlagare och håller till i Stockholmsregionen.

Vinnare blev den glutenfria mixen Supercrêpe/Galette. Grunden i vinnarbidraget är bovete, havre och gråärtor, alla ekologiska och glutenfria. Grödorna odlas klimatsmart genom samodling där de ger varandra växtkraft och näring. Bakom produkten står laget Nytt & Nyttigt med företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco i spetsen.

– Mixen innehåller dubbelt så mycket fibrer och femtio procent mer proteiner än annan mix, för samma avseende. Och proteinhalten är ungefär 20 gram per serverad portion, så den är väldigt näringsrik, säger Benny Tjelvling, från Tjelvling Fun-Food AB.

Juryns motivering löd: ”En välsmakande produkt med hållbar balans i hela värdekedjan. Intressant kombination av råvaror. Helt enkelt en mix som passar i hemmaköket, på fina restaurangen och i effektiva storkök.”

Andra pris gick till Tempeh Husman där huvudråvarorna bestod av ekologiskt odlad gula ärtor från Öland samt gråärta från Närke. Vegansk smet fick tredje pris, gjord på svensk ekologisk sötlupin, gråärta samt lökconfit.

Tävlingsbidragen bedöms av tre olika jurygrupper: smak, marknad och hållbarhet med välrenommerade profiler inom livsmedelsbranschen.

Under sändningen röstade publiken fram sin favorit. Valet föll på Törst, en alkoholfri dryck som presenterades som ett alternativ till vin. Till skillnad från alkoholfritt vin, är Törst inte framställd av druvor.

Tävlingen avgjordes på fredagen under ett YouTube-sänt event där Södertälje kommun och Region Stockholm stod som arrangör i samarbete med projektet MatLust samt Länsstyrelsen i Stockholm. Matprofilen Lisa Lemke var konferencier. Stefan Johansson, kulinarisk profil och råvaruansvarig, agerade provsmakare och gestaltade sin upplevelse inför den digitala publiken.  

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.