Svenskar litar inte på klimatmärkningen

Varannan svensk vill handla klimatsmarta livsmedel, men många litar inte på klimatmärkningen. Många baserar sina val på den kunskap de redan har.

Enligt en ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Orkla i Sverige försöker varannan svensk, 49 procent, att handla matvaror med lågt klimatavtryck. Andelen är något högre bland kvinnor, där 57 procent uppger att de i ganska eller mycket hög utsträckning försöker handla matvaror med lågt klimatavtryck, jämfört med 41 procent av männen. Bland unga kvinnor i åldrarna 18–29 år uppger hela sju av tio att de försöker handla matvaror med lågt klimatavtryck. Bara 14 procent av svenskarna tar inte alls hänsyn till matvarornas klimatavtryck när de handlar mat.

– Att så pass många svenskar vill handla klimatsmart är en verkligt positiv förändring som är glädjande att se. Det vi äter står för ungefär en tredjedel av hushållens klimatutsläpp vilket gör att du som individ verkligen har möjlighet att göra skillnad för klimatet genom att aktivt välja vad du äter, säger Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Men när konsumenterna väljer sina matvaror utgår de flesta från den kunskap och de uppfattningar de redan har. Detta gäller fyra av tio svenskar, oavsett ålder och kön. Bara 11 procent tittar efter klimatmärkningar för att avgöra matens klimatavtryck. Tre av tio, 32 procent, väljer ekologiskt för att handla matvaror med lågt klimatavtryck.

– Det råder flera missuppfattningar kring vad som är klimatsmart och inte. Många tror till exempel att närodlat är lika med klimatsmart, men transporterna står generellt sett bara för cirka en tiondel av en matvaras totala klimatavtryck. Vad vi väljer att äta, och även hur maten är producerad, har störst påverkan på matens klimatavtryck. Men inte heller ekologiskt är per automatik mer klimatsmart, även om det såklart finns många andra positiva värden med att handla närodlat eller ekologiskt. Det enklaste sättet att äta mer klimatsmart är att äta mer grönt och att inte slänga någon mat, säger Agneta Påander.

Knappt hälften, 45 procent, skulle gärna se matvarans klimatavtryck på en skala från bra till dålig direkt på förpackningen och en av fyra, 26 procent, en märkning som en symbol eller certifiering om den är bra eller dålig. Bara 11 procent vill se en siffra över utsläpp och 8 procent vill inte alls se klimatavtryck på förpackningen.

– Det är tydligt att många svenskar vill göra klimatsmarta matval. Därför är det viktigt att klimatmärkningar för livsmedel blir mer lättförståeliga och även jämförbara mellan olika varumärken och olika butiker, säger Agneta Påander.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes som webbintervjuer genom Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Orkla i Sverige. Undersökningen genomfördes bland 1 082 svenskar i åldern 18–79 under perioden 20–22 oktober 2020.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Människor

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.