Svenskarna slänger mindre mat – vill spara pengar

De tuffa tiderna påverkar inte bara inköps- och matvanorna. En färsk undersökning från Matsmart visar att fyra av tio konsumenter aktivt försöker att slänga mindre mat för att spara pengar – och miljö.

I Kantar Sifos nya undersökning som gjorts på uppdrag av Matsmart, uppger 37 procent av konsumenterna att de försöker slänga mindre livsmedel nu jämfört med tidigare år.
Nästan hälften menar att de gör det för att spara pengar, en nästan lika stor andel säger att de gör det av miljöskäl. Kvinnor försöker i större utsträckning än män att minska matsvinnet.
– Det är tydligt att det finns en ökad medvetenhet och vilja i befolkningen att kasta mindre mat. Vi ser också att fler vill köpa produkter med kort utgångsdatum till reducerade priser – vilket hjälper till att minska svinnet ute i handeln, säger Björn Gent, nordisk marknadschef på Matsmart, i en kommentar.
Undersökningen gjordes under perioden 30 november till 4 december 2023. Totalt intervjuades 1 184 personer i åldern 18 till 79 år.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan till exempel handla om produkter som fått feltryckta etiketter, utgående sortiment eller varor med kort bäst före-datum. 

 

Dela

Fler nyheter i Trend och Värdekedjan

Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.