Vinnova satsar två miljoner på sötade fibrer

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova ger två miljoner kronor till Bayn Europe för industriell forskning om produktionsprocesser för sockerersättning. – De inser potentialen att investera i folkhälsa och svensk spetsteknologi, säger vd Patrik Edström.

Bayn Europe tillverkar och säljer en sötad och växtbaserad fiberprodukt som kan ersätta socker inom allt från glass, choklad och konfektyr till yoghurt och hälsoprodukter. Det handlar om en homogen sammansättning av kostfiber och högintensivt sötningsmedel som ersätter socker 1:1 utan att produktionen behöver förändras

Med hjälp av Vinnovas bidrag på två miljoner kronor ska konstruera en reaktor i pilotskala och även förstärka analyskapaciteten med bland annat ett elektronmikroskop. Det gör det möjligt att snabbare testa nya formuleringar och färdiga produkter.

– Det är mycket glädjande att staten inser potentialen i att investera i såväl folkhälsan som i svensk spetsteknologi inom livsmedelsprocesser, säger Patrik Edström, vd för Bayn Europe AB.

I det fortsatta arbetet med att förbättra processen hoppas bolaget kunna sänka produktionskostnaden och därmed få ett lägre pris till konsumenterna.

Fler nyheter i Forskning och Hälsa

Ica och RISE ska innovera tillsammans

Ica och RISE startar ett nytt samarbete för mer hälsosamma och hållbara livsmedel.
– Vi vill snabbare få fram mer svenska hållbara produkter och tjänster till marknaden, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem