För mycket salt i lunchmaten: “Problematiskt”

En enda portion från en restaurang eller snabbmatsställe kan innehålla hela dagsransonen av salt. Det visar en färsk rapport från Livsmedelsverket, där färdigmaten från livsmedelsindustrin klarar sig betydligt bättre.

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal vanliga lunchrätter från livsmedelsbutiker, både färska och frysta, luncher från snabbmatställen och dagens lunch på några lunchrestauranger. Generellt är det mindre salt i färdigrätterna från butik än i luncherna från restaurang och snabbmatställen.
Enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, är ett högt saltintag en riskfaktor för såväl hjärtinfarkt som stroke.
– Därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta, säger hon.

Enligt undersökningen innehöll snabbmaten hela 5,4 gram salt per portion medan restauranglunchen landade på 4,8 gram salt per portion. Färdigmaten från livsmedelsindustrin innehöll i genomsnitt 3,2 gram salt per portion – betydligt mindre, alltså, men ändå lite i överkant. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR, ska man nämligen högst få i sig 6 gram salt per dag.

– Det är jättebra att många företag jobbar med detta, men det behövs en generell saltsänkning. Alla livsmedelsproducenter, även restauranger och snabbmatskedjor, behöver vara med på tåget om vi ska lyckas sänka svenskarnas saltkonsumtion, säger Åsa Brugård Konde och menar att allt fler konsumenter faktiskt efterfrågar mindre salt i maten.
– Som konsument kan man inte göra så mycket åt det, när maten man köper redan är rejält saltad.

Sedan 2017 deltar Livsmedelsverket tillsammans med Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel, Kött- och charkföretagen, Sveriges Bagare och Konditorer och flera enskilda livsmedelsföretag i det Vinnovafinansierade projektet ReduSalt. Syftet är att ta fram en modell för ett svenskt saltsänkningsprogram, och att utveckla tekniker för att kunna sänka salthalten med bibehållen smak och kvalitet. Projektet koordineras av RISE.

Dela

Fler nyheter i Trend

Det våras för hybridmaten

Hållbart och hälsosamt. Det är tanken när allt fler producenter nu
blandar kött med grönt för att locka fler konsumenter att äta mer vegetariskt på ett lätt och lagom vis, där hälften av varje blir dubbelt så bra.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.