Skolor ska göra framtidens matkonsumtion mer hållbar

Schoolfood4change ska ge 600 000 elever runt om i Europa chans att äta mer hållbar och hälsosam skolmat. Syftet är att förändra hela matsystemet genom att påverka ”morgondagens konsumenter.
– Detta ligger helt rätt i tiden, säger Ulrika Backlund, projektledare på WWF Sverige.

Under fyra år ska 3 000 skolor i 26 kommuner och regioner i Europa arbeta för att göra skolmaten mer hållbar. Det kan handla om allt från upphandlingar av skolmåltider och att kockar lagar grönare mat till ätbara skolträdgårdar och att maten integreras i pedagogiken.
I Sverige är Världsnaturfonden samordnare och som pilotskolor har man valt fem skolor i Malmö och 15 skolor i Umeå.
– I tuffa ekonomiska tider med prishöjningar på mat, brist på olika råvaror och en klimatkris som vi inte kan blunda för så blir frågan om hållbar skolmat för alla ännu mer aktuell, säger Ulrika Backlund på WWF Sverige, i en kommentar.
Projektet startade när Local Governments for Sustainability – en internationell icke-statlig organisation som främjar hållbar utveckling –såg en kraft i just skolmåltider när det gäller att göra framtidens matkonsumtion mer hållbar. Nu har det hela växt så att ett 40-tal kommuner och expertorganisationer samarbetar utifrån EU:s livsmedelsstragtegi Farm to fork.
– Det handlar inte om forskning eller ny kunskap utan om att testa sådant som vi vet kan fungera.
Schoolfood4change har startats med hjälp av pengar från EU.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Trend

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.