– Detta ligger helt rätt i tiden, säger Ulrika Backlund, projektledare på WWF Sverige.
2 maj 2023
Under fyra år ska 3 000 skolor i 26 kommuner och regioner i Europa arbeta för att göra skolmaten mer hållbar. Det kan handla om allt från upphandlingar av skolmåltider och att kockar lagar grönare mat till ätbara skolträdgårdar och att maten integreras i pedagogiken.
I Sverige är Världsnaturfonden samordnare och som pilotskolor har man valt fem skolor i Malmö och 15 skolor i Umeå.
– I tuffa ekonomiska tider med prishöjningar på mat, brist på olika råvaror och en klimatkris som vi inte kan blunda för så blir frågan om hållbar skolmat för alla ännu mer aktuell, säger Ulrika Backlund på WWF Sverige, i en kommentar.
Projektet startade när Local Governments for Sustainability – en internationell icke-statlig organisation som främjar hållbar utveckling –såg en kraft i just skolmåltider när det gäller att göra framtidens matkonsumtion mer hållbar. Nu har det hela växt så att ett 40-tal kommuner och expertorganisationer samarbetar utifrån EU:s livsmedelsstragtegi Farm to fork.
– Det handlar inte om forskning eller ny kunskap utan om att testa sådant som vi vet kan fungera.
Schoolfood4change har startats med hjälp av pengar från EU.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Trend
Forskning Förädling Trend Växtbaserat
Här skapas framtidens gröna favoriter
Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.
17 maj
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.