Forskaren om AI: “Bara fantasin sätter gränserna”

AI inom lantbruket handlar inte bara om uppkopplade åkrar och djur och självkörande jordbruksmaskiner. I framtiden det kan komma att användas för att lätta administrationsbördan.

Bara fantasin sätter gränserna för hur AI kan användas, enligt Jonas Engström, forskare på RISE som leder arbetet med en testbädd – ett brett samarbete kring ny teknik för jordbruket med målet att bidra till ett fossilfritt, mer hållbart och lönsamt jordbruk.
Möjligheterna som han ser med AI är att det kan hjälpa till att öka kunskapen och informationen i branschen, att man får fram beslutsstödsystem som hjälper lantbrukaren.
– Tänk dig en utvecklad version av ChatGPT som är matad och tränad med verifierad kunskap och information – såsom vetenskapligt publicerad litteratur – där man som lantbrukare kan få hjälp av den kunskap som finns samlad hittills.
De versioner som finns i dag kan dock lika gärna svara helt fel och då blir det kontraproduktivt.
– Samtidigt går utvecklingen otroligt snabbt. Det är spännande och skrämmande på en och samma gång, säger Jonas Engström.
När han pratar autonoma jordbruksmaskiner med lantbrukare så kan de ofta säga att ”men det är ju att köra traktor som är kul!”.
– Så man behöver gå tillbaka till drivkrafterna som gör att en lantbrukare vill hålla på med jordbruk – är det djur, maskiner eller växtodling? Få lantbrukare svarar antagligen kontroller och administration. Möjligheterna med AI är som med det mesta annat i jordbruket. Saker måste fylla en funktion och vara lönsamma för att slå igenom.
En morot kan därför vara att låta AI hjälpa till med det som lantbrukaren tycker är minst givande – t ex det administrativa och olika kontroller, sköta bokföring och få hjälp med att analysera den, att söka EU-stöd och optimera lönsamhet och långsiktig hållbarhet.
– Då skulle man plötsligt få en väldigt användbar hjälpreda i fickan som kan hjälpa till med det som inte är lantbrukarens favoritsyssla – och lantbrukaren kan fokusera på det som är givande och som hen är bra på!

 

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Människor och Primärproduktion

Uppdraget: Att tugga sig igenom hela Pauligs sortiment

Hallå där, Nils Sjöberg, kommunikationschef på Paulig, som har gett sig själv ett viktigt uppdrag. Nämligen att ta reda på hur företaget egentligen smakar.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.