Dryckesbranschen allt bättre på återvinning

Dryckesbranschen använder allt mer återvunnet material i sina förpackningar enligt en ny rapport från branschens eget klimatinitiativ. Målet är att branschen ska vara klimatneutral 2045.

Dryckesbranschens klimatinitiativ drog igång förra året med ambitionen att minska branschens negativa klimatpåverkan.

Den senaste rapporten visar bland annat att det skett en ökning av användning av återvunnet material. 62 procent av den totala förpackningsvikten består nu av återvunnet material vilket innebär en ökning med sex procentenheter jämfört med året innan.

– Det är min övertygelse att samverkan stärker företagen och oss som bransch. Tillsammans får vi större genomslag och visar att klimatfrågan står högt på dagordningen, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Just nu är det 43 dryckesföretag som deltar i initiativet, vilket motsvarar 80 procent av dryckesvolymerna i Systembolagets fasta sortiment. Förra året var siffran 74 procent.

– Dryckesbranschens engagemang i klimatfrågan ser vi som en självklarhet och en del av vårt uppdrag, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Trend

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.