Premiär för fossilfria brödleverenser

Nu har Polfärskts första eldrivna brödbil börjat rulla och leverera bröd i Stockholmsområdet.
– Det är extra spännande att vara bland de första att testa Volvo Lastvagnars första serietillverkade el-lastbil, säger Andreas Braun, vd för Polfärskt Stockholm Syd.

Den eldrivna bilen är en del av Polfärskts långsiktiga mål ”mot en mer hållbar framtid där elektrifiering har en viktig roll”. Det är i nuläget fem olika uppdragsgivare som får sina produkter samdistribuerade.

Polarbröd, som är majoritetsägare i Polfärskt, är en av dem:

– Vi vill att våra produkter transporteras med så liten klimatpåverkan som möjligt. Redan i dag transporterar vi stora volymer bröd med tåg och på sikt måste bilar med konventionellt bränsle helt bytas ut, säger Cindy Kite, hållbarhetschef och innovationssamordnare inom Polarbrödsgruppen.

En annan uppdragsgivare till Polfärskt som är involverad i satsningen är Lantmännen Unibake:

– Vi har tydliga mål avseende att minska koldioxidutsläppen från vår verksamhet. När det gäller transporter arbetar vi bland annat med förpackningsoptimering, där vi ser att vi gör skillnad, säger kvalitets- och miljöchefen Madelene Weistrand.

Polfärskt eldrivna brödbil är den första i trafik. På sikt satsas det på fler elektrifierade fordon då man har en stor flotta med bilar vilka succesivt kommer att bytas ut.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Värdekedjan

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.