HK Scan gör samtliga förpackningar mer hållbara

HK Scan ska helt och hållet gå över till återvinningsbara förpackningar – och räknar med att reducera mängden plast med flera miljoner kilo per år.

Senast år 2025 ska samtliga förpackningar från många välkända varumärken, såsom Scan, HK, Kariniemen och Rakvere, att vara återvinningsbara.

Samtidigt kommer företaget att minska förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent jämfört med 2019. Totalt beräknas plastanvändningen minska med flera miljoner kilon.

– Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden material och säkerställer att de går att återvinna, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HK Scan.

En bra förpackning är viktigt för att kunna säkerställa kvalitet och livsmedelssäkerhet. Ändamålsenliga förpackning kan dessutom bidra till att minska matsvinnet eftersom hållbarheten förbättras.

– Att utveckla hållbara förpackningar är inte alltid enkelt. Exempelvis kan en förpackning ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori och menar att innovationer och samarbeten därför behövs ”för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan”.

HK Scan har redan minskat plastanvändningen med ungefär 1,5 miljoner kilo mellan 2017 till 2019. Bland annat har köttfärsen packats om från plasttråg till rullpack, och profilprodukten Mamma Scans köttbullar har fått en ny och återförslutningsbar förpackning som både minskat plastanvändningen och förlängt produktens hållbarhet.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.