Hållbarast på börsen: Tre matföretag i topp

Axfood, Essity och Midsona delar på förstaplatsen inom kategorin dagligvaror när Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet tar tempen på börsnoterade bolags hållbarhetsarbete.

För tredje året i rad har Di och Aktuell hållbarhet, tillsammans med Ekonomihögskolan i Lund, granskat och rankat de svenska börsbolagens hållbarhetsarbete.

Att dagligvarujätten Axfood placerar sig högst upp i årets ranking bland dagligvaruföretagen förklarar bolagets vd Klas Balkow med ”en tydlig hållbarhetsagenda och att arbetet genomsyrar och integreras i hela verksamheten”.

Hos Axfoodbolaget Mat.se är 3 000 produkter klimatmärkta, på Hemköp uppmuntras kunderna till bättre köp genom ett poängsystem där klimatsmarta varor ger högre bonus och inom Willys arbetar man med begreppet Svinnsmart.

– Vi möter cirka 4,5 miljoner kunder i veckan vilket gör att vi har en möjlighet att göra den här förflyttningen tillsammans med dem, säger Klas Balkow till Di.

Koncernen arbetar också tätt tillsammans med leverantörerna för att sänka den gemensamma klimatpåverkan:

– Vi uppmuntrar till nya innovationer och hjälper våra leverantörer i deras omställning. Vi har ganska stora möjligheter att påverka både framåt och bakåt i leden, säger Klas Balkow.

En annan av årets vinnare är hälsokostföretaget Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta i portföljen, vars uttalade mål är att 100 procent av produkterna ska vara växtbaserade eller vegetariska år 2030.

– Det är också den tveklöst största trenden i livsmedelsbranschen just nu. Industrin har en stor klimatpåverkan i dag, men den största andelen kommer från allt animalieproducerat. Vi är fokuserade på att göra våra produkter mer näringstäta, nyttiga och hälsosamma, säger bolagets vd Peter Åsberg till Di.

Den tredje vinnaren i kategorin är hygienföretaget Essity, som jobbar hårt för att reducera utsläppen av växthusgaser och att ersätta plast med återvunnen plast i sina förpackningar. Till år 2025 ska 85 procent av förpackningsmaterialet vara återvunnet eller från förnyelsebara källor. Just nu ligger företaget i startgropen till ett projekt där halm ska användas i papperstillverkningen.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.