18 januari 2019
I dag godkändes Stefan Löfven som Sveriges statsminister. Den långdragna processen med att bilda regering är därmed slut.
Det innebär även grönt ljus för överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Totalt är det 73 punkter som ligger till grund för det nya samarbetet. Här är de punkter som på ett eller annat sätt har med mat och livsmedelsproduktion att göra.
Punkt 3: Bättre villkor för företagande och entreprenörer
* Beskattningen av företag, i synnerhet växande små och medelstora företag, blir mer gynnsam. Arbetsgivaravgifter sänks, borttagen extraskatt på generationsskiften genomförs. RUT-avdraget breddas till fler tjänster.
Punkt 13: En exportsatsning för fler jobb i hela landet genomförs
* Den befintliga exportstrategin utvecklas med fokus på hållbarhet, ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Punkt 15: Fler ska kunna bli företagare
* En kraftig förenkling av beskattning och regelverk för mikroföretagande, sänkt aktiekapital till 25 000 kronor.
Punkt 16: En gynnsam beskattning för växande företag
* Uttaget av arbetsgivaravgift sänks. Taket i RUT ska tredubblas. RUT-avdraget ska utvidgas till tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster.
Punkt 23: Gör det möjligt att leva och bo på landsbygden
* Enklare att få bygga strandnära och skapa bättre förutsättningar för näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar.
* Utred slopat krav på bygglov för den som vill bygga ett kafé i anslutning till sin gård, tillsätts 2020.
* Utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras, tillsätts 2020.
Punkt 25: Stärk och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket
* Ett kraftfullt bondepaket för att stärka likviditeten och konkurrenskraften.
* Sverige ska internationellt arbeta för minskad antibiotikaanvändning i djurhållning globalt.
* Ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storkök. Uppdrag har givits till Livsmedelsverket juli 2018, proposition våren 2020.
Punkt 37: Spridningen av mikroplaster ska förhindras
* Bland annat genom förbud mot mikroplaster i fler produkter, förbud mot onödiga plastartiklar. Avgift/skatt på engångsartiklar.
Punkt 38: Stärk utvecklingen av en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi
* Utredning om möjligheten att alla produkter ska ha ett produktpass med information om vad produkten innehåller, var den kommer från och hur den kan återvinnas eller tas om hand.
Punkt 39: Förstärka insatser för den biologiska mångfalden
* Det hållbara fisket ska utvecklas, minska/generellt stopp för bottentrålning.
* Starkare samarbete som anpassar fångstkvoter och -metoder för hållbara fiskbestånd.
* Minska fisket av utrotningshotade ålen.
INGELA STENSON
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Arkiv Människor Mötesplatser Trend
Almedalen 2025: ”Livsmedelsfrågorna tar plats i debatten”
Spännande möten, spänstiga debatter och nya insikter. När Livsmedel i fokus ber en handfull branschpersonligheter att sammanfatta årets upplaga av Almedalsveckan är det positiva tongångar men även en del önskemål inför nästa års event.
27 juni
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.