39 procent har ändrat sina matvanor under coronan

Coronapandemin har lett till ändrade matvanor, det visar en undersökning som Livsmedelsföretagen presenterade idag.

Det senaste året har många tillbringat mer tid hemma än vanligt. Det har lett till ändrade vanor, inte minst när det gäller maten. I en undersökning som Livsmedelsföretagen presenterade under fredagen svarade 39 procent av de tillfrågade att de har ändrat sina vanor när det gäller planering av livsmedelsinköp. 26 procent hade köpt mer hämtmat än tidigare, samtidigt som 25 procent i högre utsträckning lagade mat från grunden. Många har också passat på att minska sitt matsvinn (26 procent).

Livsmedelsföretagen ställde också frågor om medias effekter på svenskarnas attityder om mat. Under pandemin har vi exempelvis blivit mer intresserade av att lära oss nya recept från media. På frågan om vilka ämnen inom området mat som folk var mest intresserade av att lära sig mer om i tidningar, på tv, radio eller i sociala medier svarade i år 48 procent ”nya recept”, jämfört med 2019 då 38 procent gav samma svar.

Samtidigt har det skett en ökning av personer som inte alls var intresserade av att ta del av innehåll om mat och dryck. 2019 uppgick dessa till 8 procent, och 2020 hade andelen ökat till 13 procent.

Kvinnor är överlag mer intresserade av mat än män, både när det gäller nya recept och matens klimatpåverkan. Kvinnorna värderar också svenskproducerat högt. Något som kanske är mindre förvånade är att yngre är mer intresserade av matens klimatpåverkan än de som är över 40 år och äldre. Yngre är dessutom i högre grad intresserade av produktion.

En av tre personer har slutat att köpa ett visst livsmedel efter att media har varnat för det, samtidigt som knappt hälften inte har ändrat sitt beteende.

De främsta källorna till information om mat är vetenskapliga program på tv, dagstidningar och mat- och hälsoprogram på tv. De källor som hade högst trovärdiga var Livsmedelsverket och forskare. Lågutbildade hade lägre förtroende för forskare och journalister än folk som hade studerat på gymnasie- samt högskolenivå.

När det gäller befolkningens dieter är det föga förvånande att både vegetarianer och andelen som försöker att äta laktosfritt har ökat de senaste fem åren. Den tidigare så populära 5-2 dieten har däremot dalat avsevärt.

Under året har oron också ökat, både för att maten påverkar vår hälsa och för att den påverkar klimatet.

Undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Under november månad utfördes drygt ettusen intervjuer.

Dela

Fler nyheter i Corona och Människor och Trend

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.