Arla om kritiken mot klimatutsläppen: ”Vi borde varit tydligare”

Arlas sätt att redovisa sina klimatutsläpp har fått kritik för att vara vilseledande. Nu svarar mejerikoncernen och beklagar att det inte funnits jämförbara data bakåt i tiden.
– Men om vi hade inväntat perfekta uppgifter hade vi inte varit där vi är i dag med klimatarbetet, säger hållbarhetschefen Victoria Olsson.

Dagens Eko avslöjade tidigare i veckan att mejerikoncernen Arla överdrivit sina siffror för hur mycket de minskat sina klimatutsläpp. Enligt den senaste årsredovisning en utsläppen minskat med sju procent sedan basåret 2015.
Men Ekots granskning visar att huvudorsaken till att de ser ut att minska är att man bytte beräkningsmetod mellan 2015 och 2016, inte att utsläppen verkligen minskade – något som inte förklaras i årsredovisningen.

Nu skriver Arla i ett pressmeddelande att de borde varit tydligare – och att de vill öka takten i sitt miljöarbete.
– Vi beklagar att det inte funnits jämförbara data bakåt i tiden. Vi har de senaste åren utvecklat ambitiösa klimatberäkningar i hela kedjan. Det ger oss ett mycket bra verktyg framåt, men gör det tyvärr svårt att göra historiska jämförelser. Vi borde ha varit tydligare med det, men är stolta över allt det arbete som nu pågår för att både beräkna våra utsläpp och minska dem, säger hållbarhetschefen Victoria Olsson.


Arla har ett ambitiöst hållbarhetsmål om att minska utsläppen med 30 procent per kilomjölk från 2015 till 2030, något som Victoria Olsson menar är möjligt att nå – även om takten hittills gått långsamt.
Från 2019 och framåt finns data från i princip alla Arlagårdar.
– Självklart hade det varit bättre att ha data med hög kvalitet redan från 2015, men det var inte möjligt vid den tidpunkten. Om vi hade inväntat perfekta uppgifter hade vi inte varit där vi är i dag med klimatarbetet.

Under de senaste tre åren har drygt 8 000 Arlabönder från sju europeiska länder byggt upp en unik databas som pekar ut vilka åtgärder som gör störst klimatnytta på gårdarna. En modell för hållbarhetsersättning som enligt Victoria Olsson blir ytterligare ett verktyg för att motivera och belöna en mer klimatsmart mjölkproduktion.
– Det kan vi vara stolta över!

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.