Beyond Meat storsatsar i Europa

Beyond Meat, en av de mest hajpade tillverkarna av köttliknande vegetariska produkter, gör en storsatsning på Europa och öppnar två fabriker i Nederländerna.

Efterfrågan på växtbaserat protein ökar i hela världen. En av pionjärerna i branschen är amerikanska Beyond Meat, som gör veganska, köttliknande produkter som biff och korv där basen är ärtprotein.

Tanken är att produkterna både ska se ut som, smaka som och ha en konsistens som liknar kött. Företaget har även en så kallad ”blödande” hamburgare, där den röda färgen kommer från rödbetor.

Nu är det klart att Beyond Meat öppnar två fabriker i Europa ”för att påskynda leveranser och öka sin tillverkningskapacitet i regionen”.

– Vår långsiktiga ambition är att skapa en ännu mer omfattande, lokal infrastruktur. Med fabrikerna kan vi säkerställa kontinuiteten i produktionen och leveranserna, vilket gör oss mer kostnadseffektiva och mer miljövänliga, säger Ethan Brown, grundare och vd på Beyond Meat.

Båda fabrikerna ska ligga i Nederländerna. Den ena i Zoeterwoude utanför Haag, som ska producera Beyond Meats burgare och korv och som öppnar redan nu. Den andra fabriken, utanför Enschede, ska hantera det första steget i tillverkningsprocessen och öppnar i slutet av 2020.

Enligt en livscykelanalys som Beyond Meat beställt och som genomförts av University of Michigan kräver deras ärtproteinbaserade burgare 99 procent mindre vatten, 93 procent mindre landyta, 46 procent mindre energi och bidrar med 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser jämfört med en vanlig biffburgare.
Bland dem som investerat i Beyond Meat finns Tyson Foods, en av världens stora köttproducenter.

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

Allvarlig brist på plastråvara

Brist på plast riskerar att hämma tillväxten på den svenska kemi-, plast- och gummiindustrin, som just nu är inne i en stark tillväxtfas. Detta medför dessutom ökade kostnader för plastråvaran. En utveckling som, sett i ett bredare perspektiv, på sikt kan påverka inflationen i landet, skriver Innovations- och kemiindustrierna, IKEM i ett pressmeddelande.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem