Branschen om nya krisstödet: “Både lättnad och oro”

Ett nytt krisstöd om 39 miljarder kronor presenterades av regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna på valborgsmässoafton. Stödet ska gå till företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning i coronapandemin.
– Vi behöver mer än så här, säger krögaren Tareq Taylor.

Coronakrisen har slagit hårt mot konditorier och bagerier samt företag med försäljning till hotell och restaurang, såsom destillerier, bryggerier, charkuterier och konfektyrtillverkare. Den typen av företag har i många fall tappat mellan 50 och 80 procent av sin normala försäljning under de senaste två månaderna.

Ett direkt stöd för inkomstbortfall enligt dansk modell är en av flera statliga åtgärder som branschorganisationen Livsmedelsföretagen kämpat för – nu inför regeringen ett sådant.

Stödet riktas till företag med F-skatt som haft en omsättning om minst 250 000 kronor och som i jämförelse med samma period förra året tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april. Stödet ska kunna variera mellan 22,5 och 75 procent. Maxbeloppet som kommer att betalas ut till ett företag är 150 miljoner kronor.

– Jag är lättad över regeringens beslut men också orolig över den angivna tidsramen. Bland många av de företag som har svårt att betala sina fasta kostnader för mars och april har jag svårt att se tillräckliga omställningsmöjligheter eller tillräcklig återuppväckt efterfrågan för att de ska kunna klara sina fasta kostnader i maj och juni. Detta kommer vi vara väldigt tydliga med gentemot regeringen, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Jens Fylkner, vd på Malmö Chokladfabrik som i början av krisen tappade en stor del av sin försäljning till framförallt specialbutiker och hotellkedjor, tycker att det nya stödpaketet är bra:

– Det gör att både kunder och kollegor kan känna viss framtidstro, trots allt, säger han.

Själva kan de dock förmodligen inte utnyttja det.

– Tack vare att vi fått igång ett nytt avtal med Lidl och även säljer via Apotea och danska Irma så har vi inte tappat fullt så mycket i omsättning som 30 procent – vilket så klart är positivt, säger Jens Fylkner.

Krögaren Tareq Taylor är dock inte lika nöjd. Han har gått i bräschen för en rörelse, #tillsammansurkrisen, där hundratals krögare från hela Sverige ställt krav på att regeringen ska presentera ett kraftfullt åtgärdspaket.

– Det är positivt att regeringen äntligen visar att de förstått allvaret i situationen som hela besöksnäringen och många av våra leverantörer och samarbetspartners befinner sig i. Men vi behöver mer än så här. Skillnaden mellan att välja att gå i konkurs eller driva ett företag vidare är att man bärs av hopp om framtiden, säger Tareq Taylor, och förklarar att problemet är att det är ett retroaktivt stöd för de månader som varit, inte för tiden framåt.

– Dessutom utbetalas stödet lång tid efter att blödningen startat. Det är som att plåstra om gamla sår och sedan skicka ut soldaterna i kriget igen – utan att de får bättre vapen med sig.

Finansdepartementets beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet.

Formellt kommer förslaget att presenteras i en extra ändringsbudget och ambitionen är att det sedan träder i kraft från 1 juni 2020. Först måste det dock godkännas av EU-kommissionen.

 

Dela

Fler nyheter i Corona och Förädling och Restaurang

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.