Butikerna är redo för ramadan

Från soluppgång till solnedgång – i dag inleds den muslimska fastemånaden ramadan. Och dagligvarubutikerna laddar – åtminstone i vissa områden.

Eftersom ramadan följer den islamiska kalendern flyttas tidpunkten för fastemånaden ”bakåt” i tid varje år. I år började högtiden redan i torsdags och avslutas med en traditionell fest, Eid-al-Fitr, lördagen den 23 maj.

På Ica Supermarket i Göteborgsstadsdelen Bergsjön har förberedelserna pågått ett bra tag. Butiken har många muslimer bland sina kunder och här avsätts två pallplatser för bland annat mannagryn, linser och kondenserad mjölk. Dadelpaketen är förstås på plats liksom godis, det är viktigt med sötsaker och kaloririka livsmedel när fastan bryts.

– Köpbeteendena ändras mycket när det är dags för ramadan, säger Roula Fakih, butikschef på Ica Supermarket och själv muslim.

– Det blir inte så många som handlar dagtid utan vi får en topp på kvällarna efter solnedgången. Då gäller det att ha bemannat ordentligt.

Roula Fakih tycker att det känns lite extra speciellt med ramadan i år.

– Coronapandemin ger oss extra anledning att reflektera, en riktig tankeställare känns det som.

Med många planerade inlägg i sociala medier marknadsför de tre Matvärlden-butikerna i Storstockholm sitt sortiment och sina erbjudanden inför och under ramadan.

– Vi har en stor bredd i våra hyllor och vill locka både våra etniska kunder och alla andra matintresserade under fastemånaden, säger Per Ekstrand, delägare och driftchef, Matvärlden.

Butiken har sedan länge olika matlagningsevent och provsmakningar på plats i butikerna, något som nu ställts in på grund av den pågående pandemin.

– Vi har laddat rejält med bland annat röda linser, dadlar, oljor, vattenmelon och allt annat som är storsäljare under högtiden. Det är också mycket fokus på vår ”Bazaar” med bland annat nötter, torkad frukt och baklava.

Butiken har även sett över bemanningen när försäljningen förskjuts mot kvällarna och till de lite senare måltiderna efter solnedgången.

Matvärlden och Per Ekstrand tar även hjälp av sina medarbetare som kommer från olika delar av världen vid planeringen av ramadan:

– De har stor erfarenhet av vilka etniska varor som säljer!

 

Ramadan…
…omfattar inte bara fasta för en troende muslim, bön, gåvor till fattiga och tid för reflektion ingår också. I år pågår den muslimska fastemånaden från 23 april och fram till 23 maj med Eid-al-Fitr-festen som avslutning. Nästa år börjar ramadan den 13 april.

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Måltider

Dalarna möter Grekland i nytt koncept

Leksands knäckebröd och Fontana går samman i en gemensam kampanj. Tillsammans har de båda familjeföretagen tagit fram konceptet ”Dippa varje dag – med gott samvete”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem