Elpriset – skånska livsmedelsföretag kräver snabba lösningar: ”En ödesfråga”

Den skånska livsmedelsnäringen går på knäna på grund av de höga elpriserna, vilket på sikt hotar såväl produktionen som livsmedelsförsörjningen.
– Vi vill visa hur detta påverkar en hel bransch och i sin tur drabbar konsumenterna, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

De kraftigt höjda elpriserna i södra Sverige hotar den svenska livsmedelsproduktion. Och att om inte rikspolitiken agerar snabbt kan det få katastrofala följder för såväl näringen och livsmedelsförsörjningen som en lång rad arbetstillfällen.

Det var budskapet under en pressträff som Livsmedelsakademin och den skånska livsmedels- och förpackningsnäringen bjöd in till tillsammans med skånska regionpolitiker under torsdagen.

– Detta är en ödesfråga för södra Sverige, där livsmedelsnäringen är en viktig basnäring. Elprisområdena behöver ändras, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

Under pressträffen deltog representanter från en lång rad företag och organisationer: Lyckeby, Pågen, Gropro, LRF samt företrädare för de politiska partierna i regionfullmäktige Region Skåne.

– Konsumenterna är redan hårt prövade men i slutändan är det ändå de som får betala priset. Det finns ingen annan som kan ta den här räkningen, säger Hans Holmstedt, vd på Lyckeby.

Både han och övriga deltagare påtalade det orimliga i att industrin ges helt olika förutsättningar beroende på var i landet man ligger och vilket så kallat elprisområde man tillhör.

– Det snedvrider konkurrensen och hotar exporten. Och detta samtidigt som vi har en livsmedelsstrategi med målet att öka livsmedelsproduktionen, konkurrenskraften, lönsamheten och försörjningsförmågan.

Vad företagen hoppas på är en snabb och direkt reaktion från rikspolitiken, med en ökad och planerbar elproduktion och en säkrare elförsörjning i det långa perspektivet.

Men här och nu behövs andra och betydligt snabbare lösningar.

– Det är politiska beslut som ligger bakom det här och det vi kan se är att detta med fyra olika energiområden inte var någon bra idé. Nu vill vi att skillnaderna jämnas ut. Politikerna måste ta sitt ansvar och dela på den här bördan, säger Eric White, vd på Air Labels och styrelseordförande för Packbridge.

Drygt hälften av Sveriges livsmedelsproduktion sker i Skåne, för södra Sverige är siffran 90 procent (elprisområde 4 respektive 3). I Skåne är elen periodvis 100 gånger högre än i Norrland, vilket gör svensk livsmedelsproduktion betydligt dyrare än nödvändigt.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Förädling och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.