Från komjölk till växtbaserat – här är Fazer Lifestyle Foods nya vd

Krister Zackari lämnar Norrmejerier för att i stället bli ny vd för Fazer Lifestyle Foods från och med 1 juli.
– Det finns stora förväntningar och stora möjligheter, säger han till Livsmedel i fokus.

I förra veckan meddelade Krister Zackari att han lämnar posten som vd för Norrmejerier efter bara sju månader. I dag blev det officiellt vad han ska göra i stället: bli vd för Fazer Lifestyle Foods och medlem i Fazer-koncernens ledningsgrupp.

– Det var ett erbjudande jag inte kunde motstå. Jag brinner verkligen för växtbaserad mat som påverkar både omgivningen och oss själva på ett hållbart och hälsosamt sätt. Här får jag vara en del i konsumtionsskiftet och får jobba med hela paletten, säger han.

Krister Zackari har bakgrund från konsumentnära verksamheter inom många av de kategorier som Fazer Lifestyle är verksamt inom, bland annat som vd för Lantmännen Cerealia och för Kraft Foods/Mondelez i Norden.

– Jag är framförallt duktig på att leverera tillväxt och utveckling.

Så hur ser ditt uppdrag ut?
– Jag kan inte kommunicera några siffermål men uppdraget är att skapa ett ännu större och starkare ”tredje ben” för Fazer, där de andra två är konfektyr och bageri. Fazer har investerat mycket under de senaste åren i såväl forskning som teknik kring exempelvis betaglukaner och xylitol, som verkligen har potential att göra jätteskillnad. Det finns stora förväntningar och stora möjligheter.

Krister Zackari tillträder sin nya position den 1 juli 2022 – dagen efter han slutar på Norrmejerier. Då går även flytten tillbaka från Umeå till Stockholm, tillsammans med hustrun.

Blir det ingen sommarsemester i år, alltså?
– Nej, den får jag nog ta lite senare. Nu vill jag först gå i mål med allt vi har på gång på Norrmejerier och sedan är jag så klart angelägen om att sätta mig in i allt på Fazer.

Fazer är ju ett finskt bolag, hur har du det med språkkunskaperna?
– Haha, i nuläget talar jag bättre kinesiska än finska, men jag kan i alla fall säga ”korv” och räkna till tio på finska. Men fråga mig gärna om ett år eller två – då lovar jag att det kommer att vara bättre!

Under förra året sysselsatte Fazer Lifestyle Foods cirka 550 personer och omsatte närmare 2 miljarder svenska kronor.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor och Växtbaserat

Saltå kvarn ger handeln en känga: ”Alla kan ta mer ansvar”

Dagligvaruhandeln gör för lite för att främja ekologisk svensk primärproduktion nu i krisen. Det menar Saltå kvarns vd Jonas Regnér när han vågar sticka ut hakan i tidningen Dagligvarunytt.
– I ett oligopol går det att ta mycket större etiskt ansvar, säger han.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem