Greenfood satsar på vertikal stadsodling i samarbete med Agtira

Greenfood har tecknat ramavtal med Agtira för att skapa framtidens stadsodling. Målet är att tillgodose den växande efterfrågan på hållbar, närproducerad mat året runt.

Ett nytt samarbete mellan livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira ska skapa förutsättningar för en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat ett ramavtal om att etablera urbana odlingssystem på minst tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.

– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, vd på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas.

 

Dela

Fler nyheter i Trend

Spannmålsskiftet: ”Det behövs fler ansikten i hyllan”

Svenska spannmål är heta men fram tills nu har det framför allt varit havre som varit i fokus för livsmedelsföretagens produktutveckling. Nya innovationer som rågdryck och kornris ändrar dock på detta.
– Det är nu vi kan få till ett skifte, säger Martin Pardell, chef för Fazer kvarn Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem