Greenfood satsar på vertikal stadsodling i samarbete med Agtira

Greenfood har tecknat ramavtal med Agtira för att skapa framtidens stadsodling. Målet är att tillgodose den växande efterfrågan på hållbar, närproducerad mat året runt.

Ett nytt samarbete mellan livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira ska skapa förutsättningar för en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat ett ramavtal om att etablera urbana odlingssystem på minst tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.

– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, vd på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas.

 

Dela

Fler nyheter i Trend

Ny studie: Svenskproducerad mat i topp

Att maten är svenskproducerad en av de viktigaste faktorerna vid valet av mat och dryck i butik, enligt en färsk attitydundersökning från Demoskop som Svenskmärkning AB står bakom. Ägg, mjölk, fågel, potatis, nötkött och fläskkött är de varor som svenska folket tycker är viktigast att köpa av svenskt ursprung.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.