Munkar och sorbet får barn att älska grönsaker

Grönsaksdonuts, monstermuffins och grönsaksglass. Det är bara några av de rätter som 12 000 femteklassare tävlat med i Grönsaksmålet.
– Barn är kreativa, säger tävlingsarrangören Anette Ekstrand på Odlarna.se.

Odlarna.se vill få barn att gilla och äta mer grönsaker. Ett sätt är att arrangera tävlingen Grönsaksmålet, som under vårterminen lockat drygt 12 000 femteklassare att kreera.

Tävlingen går ut på att lära sig mer om grönsaker, men också ta fram egna recept som ska få andra barn att äta mer grönsaker.

– Barn löser problem på andra sätt än vuxna. I stället för sallader har de kommit på rätter som monstermuffins, grönsaksglass och alienmos med köttbullar, säger Anette Ekstrand på Odlarna.se.

En jury har utsett de bästa recepten och vinnarreceptet blev grönsaksdonuts med mangoglasyr och med en fyllning av gurka, morot och äpple.

Andra heta kandidater till förstaplaceringen var spenatpannkaka med gurksorbet, liksom trafikplankan med tre sorters mos: gult mos med sötpotatis och majs, grönt mos med ärtor och spenat samt rött mos med rödbetor. Allt serverad på en planka och upplagt som ett trafikljus.

 

Odlarna.se består av över 80 procent av Sverige gurk- och tomatodlare.

 

 

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Måltider och Primärproduktion

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.