Havredals skalar upp: ”Klimatet har inte tid för mjölkkrig”

Uppsalaföretaget Havredals, som utvecklar nya växtbaserade alternativ till mejeriprodukter och kött, tar in tre miljoner från Almi och andra investerare.
– Vi tror att den vegetariska marknaden är redo för en spelare som prioriterar inhemsk matproduktion, säger grundaren Per-Johan Thörn.

Havredals vill utmana befintliga aktörer inom växtbaserade mejeri- och köttanaloger ”genom att vara ett hälsosammare och godare alternativ som dessutom görs av svenska råvaror”.

I våras lanserade företaget sin första produkt, en ny typ av havredryck som bland annat innehåller 40 procent mer havre än andra havredrycker.

Nu investerar Almi Invest två miljoner i verksamheten. I emissionen på totalt tre miljoner kronor deltar även SLU Holding och privata investerare.

– Konsumtionen av växtbaserade köttanaloger har fördubblats under coronapandemin och efterfrågan på lokala produkter ökar. För Almi Invest är det viktigt att vara med i omställningen till en mer hållbar livsmedelsproduktion där växtbaserade alternativ är en viktig nyckel, säger Karin Edström, investeringschef på Almi Invest.

Grundaren av Havredals, Per-Johan Thörn, har närmare 20 års erfarenhet inom livsmedelsbranschen. Bland annat som mejeriansvarig på Ica och från Biovelop, som utvecklar havreprotein och betaglukan som insatsvaror till livsmedelsindustrin.

– Klimatet har inte tid för fler mjölkkrig, vi tror att lösningen ligger i att få fler att känna sig inkluderade i omställningen till växtbaserad mat, konsumenter såväl som producenter. Vårt mål är att bidra till en väsentlig minskning av Sveriges koldioxidutsläpp inom fem år genom att få fler att välja växtbaserat. Tack vare investeringen kan vi nu skala upp produktionen för att i framtiden skapa en cirkulär fabrik i Uppsala, säger Per-Johan Thörn, som även har identifierat en unik, patenterbar process för att utveckla en havrebaserad köttanalog.

Metoden går att applicera på andra växtbaserade proteinkällor och ger ett lägre klimatavtryck.

Havredals havredryck säljs i dag i vissa butiker i Stockholm och Uppsala. Ytterligare produkter som matlagningsgrädde och proteindryck ska lanseras inom kort.

 

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

Allvarlig brist på plastråvara

Brist på plast riskerar att hämma tillväxten på den svenska kemi-, plast- och gummiindustrin, som just nu är inne i en stark tillväxtfas. Detta medför dessutom ökade kostnader för plastråvaran. En utveckling som, sett i ett bredare perspektiv, på sikt kan påverka inflationen i landet, skriver Innovations- och kemiindustrierna, IKEM i ett pressmeddelande.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem