Maxad meny med grönt från svenska åkrar: “Vi är stolta”

Restaurangkedjan Max Burgers utvecklar sitt vegetariska sortiment med produkter av ärtor och mungbönor i samarbete med Lantmännen Cerealia och foodtechbolaget Oh, Mungood.

Hamburgerkedjan Max har uppdaterat sin gröna meny med fler gröna rätter. Bland nykomlingarna finns bland annat Crispy Supreme, gjord på svenska gula ärtor i samarbete med Lantmännen, samt Real Green Burger som görs av groddade mungbönor och där foodtechbolaget Oh Mungood är leverantören.
– Vi är stolta över att Max har valt oss som leverantör. Genom deras satsning på ett ännu bredare grönt sortiment får vi fler att upptäcka goda och hållbara måltider med ingredienser från de svenska åkrarna, säger Kristin Marmsjö, kommersiell chef för food service på Lantmännen Cerealia.
Max tydliga ställningstagande för hållbarhetsfrågor och reducerad klimatpåverkan går hand i hand med Lantmännens ambition att öka skördarna av svenskodlade baljväxter, samt att använda svenska baljväxter i nya sammanhang. Inte minst genom en kommande stor satsning på en produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping.
– Att använda ärtor som proteinbas i gröna livsmedel är både gott, nyttigt och viktigt. Den svenska ärtan är en gröda fullproppad med nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och fibrer. Max nya produkter bidrar också till att fortsätta utveckla det svenska jordbruket, där ärtan är en utmärkt växelgröda för våra lantbrukare.

En ny Sifo-undersökning som Max genomfört inför lanseringen visar att nästan 70 procent av svenskarna skulle äta gröna måltider oftare om det fanns godare alternativ. Samma undersökning visar även att 94 procent anser att smaken avgör huruvida man väljer grön mat.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Restaurang och Växtbaserat

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.