Mycorena växlar upp och tokrekryterar: ”Gör oss redo för kommersialisering”

Mycorena rekryterar friskt för att kunna snabba på kommersialiseringen av sitt svampbaserade protein.
– Just nu är vi 35 personer men inom ett år ska vi vara 100, säger Ebba Fröling, operativ chef på food-techbolaget.

I februari stängde Mycorena en historisk investeringsrunda på 240 miljoner– den största någonsin inom alternativa proteinkällor i Norden, och en av de mest omfattande i hela Europa.

– Fram tills nu har vi fokuserat mycket på teknisk utveckling och optimering, nu gör vi oss redo för kommersialisering, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Därför gör man en storsatsning inom rekrytering för att få in mer kompetens från livsmedelsindustrin, som kan processteknik, affärsutveckling, produktutveckling och marknad för att kunna ta företaget till nästa nivå. På bara ett år ska personalstyrkan gå från 35 till 100 medarbetare.

– Vi är ett relativt ungt team och behöver få in mer senior kompetens. Det gäller inte minst folk som varit med och gjort liknande resor inom andra bolag, för att säkerställa att vi tar rätt beslut och gör rätt saker framåt.

Just nu byggs en helt ny produktionsanläggning i Falkenberg, som invigs nästa vår och som ska kunna producera tusentals ton svampprotein till livsmedelsindustrin.

– Vi har haft lyxen att mötas av ett enormt intresse från olika aktörer inom hela livsmedelskedjan, säger Ebba Fröling och nämner Ica, Lantmännen och Peace of heaven bland de samarbeten som redan är i full gång.

De kraftiga prisökningar som just nu tynger nästan hela livsmedelsbranschen är inget som berör Mycorena, som har en betydligt mer stabil process.

– Vi är ganska förskonade från prisökningar eftersom vi enkelt kan ställa om produktionen och mata svampen men nästa vilken typ av kolhydrater som helst. Vi har en kontrollerad process som inte påverkas av vare sig väder, klimatförändringar eller dåliga skördar.

Redan i höst kommer fler produkter med mykoprotein som nyckelingrediens att lanseras på marknaden, tillsammans med både nya och gamla samarbetspartners.

Mycorena grundades 2017 av Ramkumar Nair i Göteborg och har snabbt växt från ett forskningsprojekt till att bli ett av Europas snabbast växande aktörer inom sektorn för alternativa proteinkällor.

Målet är att revolutionera produktion och konsumtion av protein med hjälp av mykoprotein, ett svampbaserat alternativ till animaliska och växtbaserade proteinkällor.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan och Växtbaserat

Branschexperten om matpriserna: ”Fortsätter att öka året ut”

Prismedvetenheten har slagit rot i hela livsmedelskedjan och många producenterna blir nu kompenserade för åtminstone delar av sina ökade kostnader.
– Men det är ingen som är glad över den här situationen, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem