Nordiska ministrarna säger nej till köttskatt

Att utveckla en köttskatt skulle slå hårt mot nordiskt jordbruk – till nackdel för både bönder, klimatet och konsumenterna. Det menar Sveriges, Finlands och Norges jordbruksministrar i en skarp replik på DN Debatt.

I förra veckan skrev det Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karin Ellemann – på eget initiativ – på DN Debatt för att bilda opinion för bland annat en så kallad köttskatt.
Nu får hon mothugg från både Sveriges, Finlands och Norges jordbruksministrar, som menar att en nordisk köttskatt är helt fel väg att gå: ”För att det inte ska råda något tvivel om var vi som varande nordiska ministrar står i frågan vill vi vara tydliga med att vi inte vill se någon sådan skatt. Vi värnar nordisk försörjningstrygghet, inte minst i dessa tider av ökad internationell oro”, skriver de bland annat i en replik på DN Debatt.
Enligt ministrarna skulle en köttskatt slå hårt mot nordisk matproduktion. Köttproduktionen skulle drabbas särskilt men så även produktionen av till exempel mjölk och spannmål, då jordbruket är en komplex och organisk näring där olika segment hör ihop.
”Tas möjligheten att få avsättning för animalieproduktion bort kommer bönder i nästa steg att ha svårt att använda betesmarker eller sälja ej kvarndugligt spannmål. Fler gårdar skulle med all sannolikhet slås ut och vi skulle riskera en negativ spiral när vi nu behöver jordbruket som mest.”, skriver ministrarna.
Risken är också att en köttskatt skulle gynna så kallat importkött när trängda hushållskassor ställs mot de nya priserna i butik. Köttskatten skulle därigenom få motsatt klimateffekt:
”Vill man göra en klimatinsats redan i dag gör man det genom att välja bort importköttet till förmån för det egna landets produktion. Det vill vi som nordiska jordbruksministrar uppmuntra – och det är ett perspektiv vi kommer lyfta på framtida möten i nordiska ministerrådet.”

Dela

Fler nyheter i Människor och Primärproduktion

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.