I dag drar Livsmedelsdagarna igång: “Allt händer här och nu”

Nu i eftermiddag drar Livsmedelsdagarna 2022 i gång, årets branschhändelse där framtidens livsmedelssystem är i fokus. Det handlar om allt från ny teknik till innovativa affärsmodeller kryddat med globala trender och smakupplevelser i en virtuell verklighet. Men framför allt handlar det om att utmana gamla sanningar och att gå från ord till action.

Livsmedelsbranschen har aldrig tidigare varit hetare än just nu, när alla pratar livsmedelsförsörjning, hållbara alternativ, skenande priser och vikten av att värna den svenska matproduktionen.
Det gör även Livsmedelsdagarna till en ännu mer intressant och relevant mötesplats.
– Det här årets dagar kan bli de bästa någonsin, säger Anna-Karin Karlsson, tidigare ordförande för nätverket Livsmedel i fokus och en av dem som varit med och format programmet – och som till vardags är projektledare på RISE i Umeå.
Att temat skulle bli just ”Next generation – framtidens livsmedelssystem” var mer eller mindre givet.
– Vi står mitt uppe i en förändring av hela matsystemet, allt det vi talat om under de senaste fem åren händer här och nu. Därför måste vi rikta blicken framåt för att se vad som är nästa steg, det gäller allt från teknologi, automation och digitalisering till helt nya sätt att tänka och producera.
Det handlar även om att lyckas med den hållbara omställningen, att öka innovationsgraden, konkurrenskraften och lönsamheten och att säkra framtidens kompetensbehov – helst samtidigt.
Johan Persson, landschef på Solina Sweden och styrelseledamot i nätverket Livsmedel i fokus, har också varit med och format programmet.
– I mitt jobb hjälper vi våra kunder att skapa morgondagens mat och fungerar som en form av katalysator för livsmedelsindustrin. För mig innebär framtidens livsmedelssystem att hela branschen behöver förstå behovet av öppenhet och att man diskuterar lösningar som fungerar i en helhet. Det handlar om att bredda perspektivet, bygga kunskap om hur allt hänger ihop och inte minst att utmana gamla sätt att göra saker på, säger han och fortsätter:
– Det märks tydligt att intresset och engagemanget för frågor kring svensk livsmedelsproduktion och försörjning blir allt större – och samtidigt innebär det möjligheter för branschen.
Anna-Karin Karlsson menar att det bubblar av energi och framtidsinriktat arbete i hela branschen.
– Det är en kraftsamling som pågår i hela värdekedjan som det gäller att ta vara på, säger hon.
Det som är unikt med Livsmedelsdagarna är möjligheten att få ta del av utvecklingen i hela kedjan, från primärproducenten och vidare till förädlingsled, handel och slutkonsument.
Men lika viktigt som själva programmet är minglet i alla pauser och under måltider och kvällar.
– Det finns ingen bättre plats att knyta nya kontakter. Vår uppmaning är att ta chansen att prata med människor du annars inte brukar tala med – det är ofta i de oväntade mötena som idéer skapas och kan omvandlas till nya lösningar, säger Johan Persson.
Maten som serveras de närmare 300 gästerna är naturligtvis framtagen och tillagad med omsorg. Det är Henrik Andersson, kökschef på Hotell Tylösand, som komponerat menyn som till 98 procent innehåller råvaror från Sverige. De resterande 2 procenten består av kryddor och chokladcrunch till efterrätten.

Vill du läsa mer och se hela programmet? Det finns här!

Redaktionen på Livsmedel i fokus kommer att liverapportera i våra sociala kanaler samt i kommande nyhetsbrev och på sajten. Missa inte det!

 

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser

Beredskapsexperten: “Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på”

Ulrika Dahlin är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, med uppdrag att koordinera och företräda dagligvaruhandelns intressen i arbetet med beredskap och Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Förmågan att snabbt ställa om ligger i handelns affärsmodell, säger hon.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.