Nu stoppar Fazer havre i chokladen

Fazer testlanserar en helt ny innovation inom konfektyr: havrechoklad.
– Våra chokladteknologer har lyckats lösa en kreativ utmaning, säger Robert Engman, vd för Fazer Konfektyr i Sverige.

Havre är en central råvara för Fazer, som investerat stort i såväl kunskap och teknologi som i kvarnverksamhet i både Sverige och Finland.

Och efter havrebaserade drycker, bröd, havreris, flingor och mellanmål kommer nu nästa produkt: Fazer Oat Choco – en helt växtbaserad choklad som är fri från både laktos och palmolja.

– Vi vill komplettera med växtbaserade alternativ i alla Fazers kategorier. Nu har vi tagit ett stort steg med havren inom konfektyr där vi ser att nya innovationer också kan användas i andra produkter, säger Robert Engman.

Havren är odlad enligt Fazers principer för hållbart spannmål medan kakaon köps in från odlare i Fazers direkta hållbarhetsprogram, samt certifierad kakao från UTZ, Rainforest Alliance och Fairtrade Cocoa Programme.

Fazer Oat Choco, som finns i två olika smaker, kommer att säljas i begränsad upplaga i webbshoppen med ett cirkapris på 28 kronor. Produkten väger 62 gram och innehåller 42 procent kakao.

Under testlanseringen ska Fazer samla in feedback från konsumenter kring hur de upplever smaken på produkten, vilket i sin tur ligger till grund för vidareutveckling, med planen att lansera havrechocon i bredare skala i framtiden.

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

Allvarlig brist på plastråvara

Brist på plast riskerar att hämma tillväxten på den svenska kemi-, plast- och gummiindustrin, som just nu är inne i en stark tillväxtfas. Detta medför dessutom ökade kostnader för plastråvaran. En utveckling som, sett i ett bredare perspektiv, på sikt kan påverka inflationen i landet, skriver Innovations- och kemiindustrierna, IKEM i ett pressmeddelande.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem