24 april 2025
Tillsammans med forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och Högskolan Dalarna har Consupedia utvecklat avancerade AI-modeller för att bedöma livsmedelsprodukters påverkan inom miljö, hälsa och rättvisa.
– I samarbete med Lifesum kan vi bygga världens mest kompletta och transparenta livsmedelsdatabas som ger människor verktygen de behöver för att kunna fatta bättre beslut som värnar om både deras egen hälsa men även om andras och om vår gemensamma planet, säger Roberto Rufo Gonzalez, grundare av Consupedia, till Livsmedel i fokus.
Vad gör det för skillnad för användarna?
– Samarbetet kombinerar Lifesums expertis inom näring med Consupedias produkt- och hållbarhetsdata, vilket både kommer förbättra appens funktioner, liksom möjliggöra livsmedelsval i linje med mer nyanserade personliga hälsomål och värderingar. Användarna får tillgång till ett djupare lager av information och det blir enklare än någonsin att göra medvetna val, i linje med sina värderingar kring mat och hälsa.
Hur ser egentligen framtidens matval ut?
– Jag är övertygad om att framtidens matval är mer hållbara än i dag. De allra flesta vill inte orsaka skada, utan det sker omedvetet utan att man inte känner till konsekvenserna av sina val. Vår roll är att ge dem den kunskap och de verktyg som behövs för att kunna välja rätt.
BILDEN: L-R Lars Hansson, Chief Experience Officer på Lifesum; Marcus Gners, medgrundare av Lifesum; och Roberto Rufo Gonzalez, grundare av Consupedia.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet
Svegro storsatsar på automatiserad salladsodling
Nu har Sveriges första helautomatiska växthus för odling av sallat invigts på Färingsö, där Svegro kan producera drygt 2 miljoner sallatshuvuden per år. Satsningen möjliggör därmed för fler konsumenter att äta svenskodlad sallat året om.
22 maj
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.