– Många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos.
20 april 2023
Pinchos har gjort sig känt för att servera smårätter från världens alla kök. Nu blir restaurangkedjan den första stora aktören i Sverige som erbjuder 3D-printat köttsubstitut, i samarbete med foodtechbolaget Redefine Meat.
Den innovativa framtagningen görs med hjälp av en 3D-printer som skapar en köttlik struktur och textur av ingredienserna som soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.
Den här typen av 3D-printade kött serveras redan på flertalet välrenommerade restauranger runtom i världen, där det kanske mest kända exemplet är Michelinkrögaren Marco Pierre Whites steakrestauranger.
Pinchos erbjuder två nya rätter med New Meat: en hamburgare med en rökig dressing samt en sandwich med grillad flankstek på rostat levainbröd tillsammans med dijonnaise och chimichurri.
– Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos.
De nya rätterna lanseras fredagen 21 april på Pinchos restauranger i Stockholm. Tillgången på råvaran är begränsad men Pinchos räknar med att kunna lansera i Göteborg i maj och i september i resten av landet.
Dela
Fler nyheter i Restaurang och Trend och Växtbaserat
Forskning Värdekedjan Växtbaserat
Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet
Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.
18 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.