Redusalt: “Utmaningen är att få med konsumenterna med oss”

Redusalt är innovationsprojektet som ska minska saltet i maten. Ett av resultaten är att man lyckats sänka salthalten i varmkorv med 30 procent utan att det påverkar smak, lukt eller konsistens negativt.

Att minska saltet är viktigt för folkhälsan och där har livsmedelsindustrin en viktig roll. Samtidigt bidrar just salt med många viktiga funktioner i livsmedel – såväl sensoriska som säkerhetsmässiga – och det är därför en utmaning att sänka salthalten i maten utan att få en försämrad produkt.

Det är utgångspunkten för innovationsprojektet Redusalt, som samordnas av RISE och delfinansieras av Vinnova och där ett 20-tal aktörer från livsmedelsbranschen ingår.

– Alla vet att vi behöver minska saltet i livsmedelsproduktionen men problemet är att det inte alltid uppfattas positivt bland konsumenterna. För produkter med mindre socker finns en helt annan efterfrågan, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen och informationsansvarig för Redusalt.

Projektet löper ut i slutet av augusti men redan nu kan hon lyfta fram flera av resultaten. Bland annat det faktum att man lyckats minska salthalten i varmkorv med 30 procent utan att det i nämnvärd grad påverkat sensoriska egenskaper som smak, lukt och konsistens.

– Detta är extra glädjande ur ett folkhälsoperspektiv då barn är extra känsliga för ett högt saltintag och varmkorv är en populär produkt hos barnfamiljer.

Man har även testat helt nya innovativa produktionsmetoder såsom dubbelemulsioner med gott resultat.

Projektgruppen har redan tagit sats att kunna fortsätta projektet; arbetet pågår för fullt med att skriva ansökan till steg 3.

– Vi hoppas att fortsatt utveckling i nästa steg av projektet kan ge ytterligare verktyg för företagen att fortsätta sitt arbete med att sänka salthalten i livsmedel. Att vi kan ta resultaten ut i verkligheten och alltså implementera dem i livsmedelsproduktionen, säger Elisabet Rytter.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.