Regeringsbeslut om ägg ska underlätta exporten

Ägg som ska användas inom livsmedelsindustrin kan undantas från märkningskrav på grund av Rysslands invasion av Ukraina.
– Det är bra eftersom det gör att vi får en snabbare möjlighet till export, säger Marcus Lindström, vd på Kronägg.

Ukraina har fram tills krigsutbrottet försett EU med runt 20 procent av äggen som sålts inom unionen. I och med den ryska invasion behöver dessa volymer nu ersättas med hjälp av andra medlemsstater.

För att Sverige ska kunna bidra till livsmedelsförsörjningen i EU och öka handeln med svenska ägg har regeringen därför beslutat att svenska äggproducenter inte längre behöver märka ägg som ska direkt till livsmedelsindustrin i andra medlemsstater. De behöver inte heller sorteras utifrån storlek och vikt.

Exakt vad detta innebär producenter och packerier är svårt att säga, enligt den rundringning som Livsmedel i fokus gör.

– Rent praktiskt blir det packerierna som inte behöver märka de svenska äggen. Branschen har bara ett fåtal producenter som säljer sina ägg själva i större volymer, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Ett av de största packerierna är Kronägg, där Marcus Lindström är vd.

– På kort sikt är det bra att vi får en snabbare möjlighet till export, men på lägre sikt är det svårt att säga om hur det påverkar branschen, säger han.

Det är Livsmedelsverket som får i uppgift att besluta om när dessa undantag får lov att göras och möjligheten gäller bara ägg som ska användas som ingrediens inom livsmedelsindustrin – inte för de ägg som säljs direkt till konsument i butik.

 

 

Dela

Fler nyheter i Trend

Det våras för hybridmaten

Hållbart och hälsosamt. Det är tanken när allt fler producenter nu
blandar kött med grönt för att locka fler konsumenter att äta mer vegetariskt på ett lätt och lagom vis, där hälften av varje blir dubbelt så bra.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.