3 november 2025
I ett pilotprojekt till forskningsprojektet ”Attraktiv, hållbar och hälsosam mat – utveckling av framtidens livsmedel” har forskare vid Högskolan i Kristianstad undersökt hur väl det går att öka fibermängden i bröd genom att förbehandla fiberinnehållet och mjölet med hjälp av två olika arter mjölksyrebakterier respektive jäst.
Under ett webbinarium som Fullkornfrämjandet bjuder in till 20 november kan man få reda på mer om detta, inte minst vad gäller texturanalys, utvärdering av bakegenskaper och sensoriska egenskaper.
– Det handlar alltså om att undersöka hur olika inblandningar av fiber och mängder påverkas av olika fermenteringsprocesser. Och att utveckla nya fullkornsrika livsmedelsprodukter som tilltalar konsumenter och i slutändan blir en del i att uppnå de rekommenderade intagen av fullkorn i vår dagliga kost, säger Maria Alexandersson, projektledare för Fullkornsfrämjandet.

Nu i veckan blev det även klart att Berte Qvarn – Sveriges äldsta familjeföretag – kliver in som ny partner i Fullkornsfrämjandet.
– Vi ser stora möjligheter att bidra till utvecklingen av goda fullkornsprodukter i samarbete med andra partner i Fullkornsfrämjandet, säger Olof Stenström, vd på Berte Qvarn.

Fram till 1800-talet var allt mjöl som maldes fullkornsmjöl, det var först då tekniken med att separera kli och grodd från kärnan började användas stort.
– Med Berte Qvarn får vi en partner som verkligen brinner för fullkorn och har en fullkornshistoria som sträcker sig över flera hundra år, vilket är imponerande, säger Maria Alexandersson.
HÄR kan du läsa mer om webbinariet, som är helt kostnadsfritt att delta i!
Fullkornsfrämjandet är en oberoende samarbetsplattform som samlar forskare, myndigheter, organisationer och livsmedelsföretag för att öka konsumtionen av fullkorn i Sverige. Partners är: Lantmännen, Wasabröd, Nestlé, Sveriges Bagare & konditorer, Brödinstitutet, Polarbröd, Göteborgs Stad, Fazer, Livsmedelsföretagen, Leksands Knäckebröd, Livsmedelsverket, Cancerfonden, Paulig, Chalmers, Hjärt-lungfonden, Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges Bagerileverantörers förening, Dietisternas Riksförbund, Warbro Kvarn, Pågen, Högskolan i Kristianstad, Lunds Universitet, Svenska Celiakiförbundet, Generation Pep och Berte Qvarn. Projektet stöttas också av Västra Götalandsregionen via EU-projektet SWITCH.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Mötesplatser och Trend och Värdekedjan
Från spill till resurs – nu lanseras blodbrownien i fler butiker
Den hållbara och hälsosmarta ”blodbrownie” som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm i början av september har gjort succé. Lagom till Halloween kommer den nu att finnas i flera butiker runt om i landet.
31 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.
											
				





