Så välkomnar branschorganisationerna den nya regeringen

Livsmedelsbranschen har svaren på många av den nya regeringens utmaningar – och vill gärna visa det.
– Vi kommer att bjuda in samtliga ministrar och riksdagsledamöter till besök på våra medlemsföretag så att de får möjlighet att lära sig mer om Sveriges godaste industri, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Trots att branschorganisationen Livsmedelsföretagen drivit en envis kampanj kring behovet av en ”livsmedelsminister” så blev det ingen sådan i den nya regeringen heller.
I stället är det Sveriges nya landsbygdsminister, Peter Kullgren (KD), som ansvarar för frågor kring jord- och skogsbruk och livsmedelsförsörjning.

Men han är förvisso inte den enda ministern med ansvar för politikområden av stor betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen. Både den nya energi- och näringsministern Ebba Busch (KD), klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), och utbildningsministern Mats Persson (L) kommer att hantera några branschens hetaste frågor. Precis som Carl-Oskar Bohlin (M), som fått den helt nyinrättade tjänsten som minister för civilt försvar.

– Den nya regeringen tillträder i en tid när svensk livsmedelsproduktion är hotad och utmanad på ett sätt som vi aldrig har varit med om tidigare. Men det finns samtidigt en enorm potential för vår industri att växa och utvecklas till att bli en mall för den globala produktionen av livsmedel. Med stöd av en lyhörd och handlingskraftig regering kommer Sveriges livsmedelsproducenter se till att stärka försörjningsförmågan och fortsätta erbjuda konsumenterna mat och dryck i världsklass, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i en kommentar.

En stor nyhet från regeringsförklaringen var att Landsbygdsdepartementet nu återuppstår efter att frågorna sorterat under Näringsdepartementet sedan 2011.
– Det är bra att landsbygden får ett eget departement. Det behövs en rivstart i arbetet med att stärka den svenska livsmedelsförsörjningen, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, i en kommentar.

Han är även glad över att den nya statsministern sade att konkurrenskraften i livsmedelsproduktionen behöver stärkas.
– Lantbruket är i dag starkt beroende av omvärlden. Det gäller i synnerhet från länder som Ryssland, Brasilien och gulfstaterna som har kontroll över de nödvändiga insatsvarorna som handelsgödsel, växtskydd och bränsle. Därför har vi från LRF:s sida föreslagit en uppdatering av den nationella livsmedelsstrategin. Vi har även presenterat ett grönt och klimatsmart energipaket för att bidra till en ökad energiproduktion, säger Palle Borgström.

På bilden: Här är Sveriges nya regering. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Dela

Fler nyheter i Människor och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.