Scandic slopar nötköttet för att nå målet

Scandic sänker sitt inköp av nötkött med 177 ton per år, eller 1 100 000 portioner nötkött. Köttet slopas från lunch- och konferensbufféer och även hotellens minishopar.

– Vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster, säger Thomas Fankl, Ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige
Att plocka bort nötkött från stora delar av Scandics materbjudande ligger i linje med vad hotellkedjans gäster efterfrågar och i relation till 2019 års jämförbara inköpsmix, kommer Scandic årligen minska sin nötköttskonsumtion med 54 procent.
– Nötkött har en hög klimatpåverkan och därför har vi under januari genomfört flertalet stora förändringar i vårt materbjudande. Allra störst är att vi slopar nötkött på våra luncher. För oss är detta ett naturligt steg mot vår ambition att 60 procent av varje kilo mat på Scandics svenska hotell vara växtbaserat redan 2023, fortsätter Thomas Fankl.
Scandic ser även över möjligheten att hitta ett klimatvänligare alternativ till hotellfrukostens köttbulle så att även hotellkedjans frukosterbjudande blir fritt från nötkött.
Redan idag kommer 55% av varje kilo serverad mat från växtriket och fram till 2023 ska 60% av varje kilo vara växtbaserat. Antalet ton nötkött kommer till viss del att ersättas med väsentligt mer hållbara livsmedel, exempelvis MSC-märkt fisk, svenskt fläskkött och västbaserade råvaror.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Restaurang

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.