Hantverk och tradition – nu har polkagrisarna fått EU-skydd

Äkta polkagrisar från Gränna har fått skyddad geografisk beteckning av EU.
– Det är resultatet av ett långsiktigt arbete, säger Tobias Kreuzpointner, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Traditionen att baka polkagrisar i Gränna kan spåras tillbaka till 1859 och polkagrisbagarna för över kunskapen om den hantverksmässiga tillverkningen genom att lära upp nya bagare.

Nu har EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar.

– Sverige har nu fått en fjärde produkt med en skyddad EU-beteckning inom knappt ett år och det är vi mycket glada för. Företagen som tillverkar Äkta Gränna Polkagrisar kan förmedla att produkten har unika kvaliteter. Det gynnar platsens utveckling och stärker bilden och marknadsföringen av platsen, säger Tobias Kreuzpointner på Jordbruksverket.

Tidigare i år fick Wrångebäcksosten, som tillverkas i området kring Hjo vid Vätterns västra strand, också skyddad EU-beteckning. Dessutom ligger Sveriges ansökan för skydd av Rökt Vättersik i Bryssel just nu.

Det är Livsmedelsverket som handlägger ansökningarna innan de lämnas till EU. Till myndigheten har det dessutom kommit in en ansökan som ansöker om skydd för namnet Äpplen från Äppladalen som ligger norr om Huskvarna och som har etablerat sig till Sveriges främsta äppelregion efter Österlen.

I sin blogg på Jordbruksverkets hemsida spekulerar Tobias Kreuzpointner kring om det vara något speciellt med förutsättningarna för livsmedelsproduktion vid Vättern. Såsom den svalkande effekten på sommaren och den värmande effekten på vintern, de branta sluttningarna eller en stor traditionsmedvetenhet bland befolkningen.

”Både Wrångebäcksosten och polkagrisar har en lång historia. Här har det funnits kloster där munkar ystade ost långt tillbaka i tiden. Här har det funnits en entreprenörsanda som tillät en av de första kvinnorna att driva företag som uppfann polkagrisarna. Vi borde bli bättre på att uppskatta dessa värden mer: Tradition, historia, terroir, mathantverk, geologi och klimat. Och det verkar som att vi är på god väg”, skriver han.

En Äkta Gränna polkagris ska vara en hård godisstång som innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. För att få kallas Äkta Gränna Polkagris måste den nu också tillverkas inom ett bestämt geografiskt område – i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Trend

Ny siffror avslöjar svenska folkets matvanor: Mer godis och mindre frukt

Alkoholfria drycker var det som ökade allra mest, när försäljningen av livsmedel och drycker steg med 2,9 procent under förra året, enligt ny statistik från SCB. Den visar även att svenska folket fortsätter att lägga betydligt mer pengar på godis och choklad än på frukt och grönt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem