Tuff ekonomi gör skolmaten mer klimatsmart

Ökat fokus på klimatarbete och ökade kostnader för skolmaten. Det är drivande faktorer bakom att kommunerna väljer att servera mer växtbaserat i skolan, enligt en färsk undersökning från Orkla Sverige.

Orkla Sveriges årliga undersökning ”Svensk skolmat och klimatet” visar att hälften av alla kommuner ser det som mer prioriterat att servera växtbaserad mat i jämförelse med för ett år sedan. 85 procent anger att det beror på ett ökat fokus på klimatarbete, drygt 60 procent anger ökade kostnader och drygt 40 procent anger ökat fokus på hälsa.
– Det är oroande att ekonomin i allt högre utsträckning får styra matsedeln i skolorna, men när vi ser att det nudgar kommunerna till hälsosammare och klimatsmartare val är det samtidigt glädjande, säger Kristina Fransson, direktör för foodservicemarknaden på Orkla Foods Sverige.

Även matsvinn är en betydligt mer prioriterad fråga i år i jämförelse med tidigare år, sex av tio kommuner anger just detta i undersökningen. Där är kostnadsskäl den klart starkaste anledningen – något som nio av tio anger.
Undersökningen visar också att det vanligaste sättet att minska sina kostnader är att jobba mer intensivt med att minska matsvinnet; det uppger två tredjedelar av kommunerna att de gör. Mer än hälften uppger att de lagar mer växtbaserat för att få ihop budgeten.
I stort visar undersökningen att flera delar av kommunernas klimatarbete och arbetet med att minska kostnaderna går hand i hand, förutom när det kommer till hur och var maten produceras. Sex av tio kommuner väljer att köpa mindre ekologiskt och en av tio väljer dessutom att minska på de lokala och svenska inköpen.

Enkätundersökningen “Svensk skolmat och klimatet” genomfördes online mellan den 25 augusti och 10 september 2023. Undersökningen besvarades av kostchefer, eller motsvarande funktioner, i 107 av Sveriges 290 kommuner.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.