Ljuset kommer från Tibro – vertikalodlaren växer så det knakar

Ljusgårda, som driver en av Europas största vertikalodlingar på Västgötaslätten, har slutit avtal med Dagab om rikstäckande distribution. Därmed tredubblar leverantören sin distribution – och plockar in såväl en ny vd som en finanschef.

På mindre än ett år har Ljusgårda tredubblat sin försäljning från 3,8 ton till 11,8 ton sallad per månad. Distributionen har vuxit till över 230 Ica-butiker och nyligen började de svenskodlade påssalladerna även säljas via Mathem.

Det nya avtalet med Dagab innebär att Ljusgårda den 14 september mer än tredubblerar sin distribution med ytterligare 550 butiker och nu finns att köpa i hela landet.

I samband med den snabba expansionen har Magnus Agervald rekryterats som ny vd. Han kommer närmast från rollen som tillförordnad vd för Premium Snacks och har tidigare erfarenhet från bland annat det mobila internetbolaget Icomera och prisanalysbolaget Panprices.com som han var med och grundade.

– Det känns väldigt roligt att få möjligheten att ta Ljusgårda vidare på sin tillväxtresa. Dagab-avtalet ger oss en ännu starkare närvaro i marknaden och arbetet med att utveckla våra ekosystem har enorm potential, inte minst med hjälp av AI-optimering, säger Magnus Agervald i en kommentar

Ljusgårda har även rekryterat Hélène Gustavii som CFO och som närmast kommer från en liknande roll på last-milebolaget Velove.

– Jag ser mycket fram emot att börja på Ljusgårda och vara med och bygga bolaget för den fortsatta tillväxt- och utvecklingsresan. Det känns även väldigt positivt att kunna bidra till ett mer hållbart matsystem och säkerställa en trygg försörjning av lokala grödor året om, säger hon.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Trend och Växtbaserat

Bönan och biffen i fokus i framtidsrapport: ”Det behövs visioner”

Det går att skapa ett cirkulärt och modernt nettonoll-samhälle, men vägen dit måste förändras. Det slås fast i en färsk rapport som ska överlämnas till regeringen – och där framtidens mat är en av flera visioner som presenteras.