Mycorena skalar upp – nya investerare satsar 12 miljoner

Göteborgs-startupen Mycorena tar in 12 miljoner kronor i nytt kapital.
– Vi tror starkt på att åstadkomma en transformation inom segmentet för växtbaserat protein, säger Ramkumar Nair, grundare och vd på Mycorena.

Den svenska foodtech-startupen Mycorena har skapat rubriker genom att lansera sitt svampbaserade protein, Promyc, som ett alternativ till såväl kött som traditionella växtbaserade proteiner från exempelvis soja och ärta.

– Vi ser ett enormt intresse från både små och stora livsmedelsbolag som vill ha en ny valmöjlighet med riktigt bra smak och konsistens som kan skalas upp fortare än andra växtbaserade proteinkällor – och dessutom produceras lokalt, säger Ebba Fröling, operativ chef på startupen.

Nu har bolaget tagit in över 1,2 miljoner euro för att finansiera uppskalning och expansion för att nå ut på en större marknad. FBG Invest, Bertebos Stiftelse (ägare till svenska livsmedelsbolagen Berte Qvarn och Sia Glass), Kale United AB och Falkenbergs Sparbank är bara några av investerarna,

I början av 2020 expanderade bolaget sin verksamhet till en ny anläggning för produktutveckling, Promyc Innovation Center, i Göteborg. Nu är det dag för nästa steg: att bygga upp en småskalig industriell produktionsanläggning i Falkenberg.

– Vi är väldigt glada att ha Mycorenas produktionsanläggning i Falkenberg. Det är vårt första steg mot att attrahera fler startups inom foodtechområdet samt att omvandla regionen till ett Silicon Valley för nordisk foodtech, säger Jan Melkersson, näringslivschef i Falkenbergs Kommun.

Mycorena ska nu fortsätta att utöka sin produktionskapacitet och utforska ytterligare användningsområden för Promyc för att utöka sin kundportfölj.

– Människor blir mer medvetna om vikten av att ha ett hälsosamt och hållbart livsmedelssystem, särskilt i dessa tider då världen står inför en kris. Detta reflekteras i den enorma uppgång som just nu pågår i de globala marknaderna för växtbaserat och icke-animaliskt protein, säger Ramkumar Nair, grundare och vd

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Växtbaserat

De ska få hela Helsingborg att smaka lakrits

Lakrits är mycket mer än bara godis. Det ska Lakritsfabriken i Ramlösa visa genom ett samarbete där lokala krogar i Helsingborg ska ge både drinkar, lyxiga maträtter och desserter en spännande twist med lakrits.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem